Η Κομισιόν εκταμιεύει 3,1 εκ. ευρώ για το προσφυγικό προς Κύπρο και 289 εκ. προς Ελλάδα

Επιπλέον 305 εκατομμύρια ευρώ βοήθειας έκτακτης προς την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο και την Κροατία, εκταμιεύει σήμερα η Κομισιόν για να στηρίξει τις προσπάθειες για την αύξηση της ικανότητας υποδοχής μεταναστών, την προστασία των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων και την ενίσχυση της ικανότητας εποπτείας και διαχείρισης των συνόρων.

Ειδικότερα για την Κύπρο, η Κομισιόν αποστέλλει 3,1 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει την υποδοχή της και να μετατρέψει το προσωρινό κέντρο έκτακτης ανάγκης "Πουρνάρας" σε ένα πλήρες κέντρο πρώτης υποδοχής. Η χρηματοδότηση θα εξασφαλίσει ότι το κέντρο μπορεί να λειτουργήσει ως "one-stop shop", που λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα περιλαμβάνουν την ιατρική εξέταση, την εγγραφή, την αποτύπωση δακτυλικών αποτυπωμάτων, τον έλεγχο, την παροχή πληροφοριών και τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου.

Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Κομισιόν να ενισχύσει τη στήριξη της διαχείρισης της μετανάστευσης για την Κύπρο, αφού η χώρα σημείωσε σημαντική αύξηση των ποσοστών άφιξης κατά τη διάρκεια του 2018. Η νέα χρηματοδότηση ανέρχεται σε σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση της μετανάστευσης για την περίοδο 2014 -2020 και σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για τη μετανάστευση που απονεμήθηκε το 2014. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο αναπτύσσει σήμερα 29 εργαζόμενους για να υποστηρίξουν την Κύπρο στην εκκαθάριση των καθυστερημένων αιτήσεων ασύλου λόγω των αυξημένων αφίξεων τα τελευταία χρόνια

Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης θα χορηγηθεί από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ολοκλήρωσης (AMIF) της Επιτροπής και από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) και αποτελεί μέρος των 10,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μετανάστευση, τη διαχείριση των συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια που έχει ήδη κινητοποιήσει η Κομισιόν για περίοδο 2014-20.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σχετικά ότι "η Κομισιόν δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει τα κράτη μέλη που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση. Τα πρόσθετα € 305 εκατ. που χορηγήθηκαν αυτή την εβδομάδα σε αρκετές χώρες θα αντιμετωπίσουν επείγουσες ανάγκες διασφαλίζοντας ότι οι νέες αφίξεις θα φιλοξενηθούν επαρκώς και θα έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό, ότι θα διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ασφάλεια των πιο ευάλωτων και ότι θα ενισχυθούν οι συνοριακοί έλεγχοι απαιτείται."

Επιπλέον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η Κομισιόν διαθέτει 289 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της διαχείρισης της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Αναλυτικά:

- € 190 εκατομμύρια θα διατεθούν στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για να εξασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος της UNHCR για τη στήριξη έκτακτης ανάγκης στην ένταξη και τη στέγαση (ESTIA). Η ΕΣΤΙΑ παρέχει ενοικιαζόμενα καταλύματα για έως και 25.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες καθώς και μηνιαία μετρητά μέχρι 70.000 άτομα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα λάβει επιπλέον 5 εκατ. Ευρώ για την περαιτέρω ενίσχυση της υποδοχής στις νέες ανοιχτές εγκαταστάσεις υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω της προμήθειας και διανομής 400 προκατασκευασμένων καταλυμάτων.

- 61 εκατ. Ευρώ θα διατεθούν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔOM) και στο Διεθνές Ταμείο για τα Παιδιά (UNICEF) των Ηνωμένων Εθνών για τη συνέχιση των επιτόπιων προγραμμάτων στήριξης στις εγκαταστάσεις υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα. Αυτό περιλαμβάνει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την ανεπίσημη εκπαίδευση, τις αποκλειστικές ασφαλείς ζώνες για τους ασυνόδευτους ανηλίκους καθώς και την κατάρτιση του επιχειρησιακού προσωπικού.

- το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα έχει λάβει 33 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του κόστους λειτουργίας των δραστηριοτήτων θαλάσσιας συνειδητοποίησης στο Αιγαίο και για τη διασφάλιση ασφαλούς αποβίβασης και αποτελεσματικής επεξεργασίας μετά από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

- για να υποστηρίξει τις προσπάθειες ετοιμότητας, ο ΔΟΜ θα λάβει επιπλέον € 357.000 για την παροχή κουβερτών, χειμωνιάτικων ρούχων και κιτ χειμωνιάτικων εγκαταστάσεων υποδοχής στα ελληνικά νησιά και στην περιοχή του Έβρου.

Η Κομισιόν έχει πλέον διαθέσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση της μετανάστευσης, εκ των οποίων σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι επείγουσα χρηματοδοτική στήριξη.

Για την Ιταλία η Κομισιον χορηγεί € 5,3 εκατομμύρια σε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης στις ιταλικές αρχές για να βοηθήσει στην προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στο πλαίσιο της μετανάστευσης. Μέσω ενός πιλοτικού σχεδίου για τις εγκαταστάσεις στέγασης των αιτούντων άσυλο στην περιοχή Piemonte, η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων και θα τους ενθαρρύνει να κάνουν χρήση της διαθέσιμης υποστήριξης.

Από την αρχή της κρίσης της μετανάστευσης, η Κομισιόν διέθεσε σχεδόν 950 εκατ. Ευρώ για τη στήριξη της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων στην Ιταλία. Η χρηματοδότηση αυτή περιλαμβάνει πάνω από 225 εκατ. Ευρώ σε έκτακτη στήριξη και 724 εκατ. Ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στην Ιταλία στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων του Ταμείου για τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση του ασύλου και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020.

Τέλος, η Κροατία θα λάβει 6,8 εκατ. Ευρώ για να ενισχύσει τη διαχείριση των συνόρων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τηρώντας πλήρως τους κανόνες της ΕΕ. Η χρηματοδότηση θα συμβάλει στην ενίσχυση της ικανότητας επιτήρησης των συνόρων και επιβολής του νόμου καλύπτοντας το λειτουργικό κόστος 10 συνοριακών αστυνομικών υπηρεσιών μέσω της παροχής των ημερήσιων αποζημιώσεων, της αντιστάθμισης και του εξοπλισμού υπερκάλυψης. Θα θεσπιστεί μηχανισμός παρακολούθησης για να διασφαλιστεί ότι όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα είναι ανάλογα και θα τηρούν πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα και τους νόμους της ΕΕ για το άσυλο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:45

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.