Η κλιματική αλλαγή συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ

H κλιματική αλλαγή και η ανάγκη η ΕΕ να συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστής στη διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπισή της, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης των 28 Υπουργών Περιβάλλοντος, στην οποία την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Όπως δήλωσε στην κάμερα του Γραφείου Τύπου Πληροφοριών στις Βρυξέλλες, "συζητήθηκε ένας κανονισμός που αφορά τον περιορισμό των εκπομπών από τα βαρέα οχήματα, όπου η Κύπρος υποστήριξε της φιλόδοξες χώρες της ΕΕ για περαιτέρω μειώσεις των ρύπων από τα οχήματα αυτά". "Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται το σχέδιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής που ετοιμάζεται για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου", δήλωσε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι η ΕΕ θέτει φιλόδοξους στόχους που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα "θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και γενικότερα θα συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών".

Ο Κώστας Καδής σημείωσε ότι η Κύπρος στηρίζει και αυτή την πρωτοβουλία και "είναι έτοιμη όπως και οι άλλες χώρες να υποβάλει το δικό της σχέδιο δράσης για το κλίμα και την ενέργεια το οποίο θα εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τη συμφωνία των Παρισίων".

Σε παρέμβασή του στις εργασίες της συνόδου, ο Υπουργός έθεσε παράλληλα και την ανάγκη για συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, εξηγώντας ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία που θα αναπτύξει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ο Υπουργός σημείωσε επιπλέον ότι για την Κύπρο εξαιρετικής σημασίας είναι και ο κανονισμός για το πρόγραμμα LIFE, ο οποίος αποτελεί εργαλείο υλοποίησης της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ. Ξεκαθάρισε όμως ότι "εκεί έχουμε μια διαφορά ως προς τις αποδώσεις των Κρατών Μελών", σημειώνοντας ότι "αυτό που ζήτησε η Κύπρος και το πέτυχε είναι να εξασφαλιστεί βοήθεια για τα κράτη μέλη που έχουν χαμηλές επιδόσεις, να μπορέσουν αυτά τα κράτη να εξασφαλίσουν τεχνική βοήθεια ώστε να αναπτύξουν ποιοτικότερες και πιο ανταγωνιστικές προτάσεις". Διευκρίνισε δε ότι αυτή η βοήθεια θα παρέχεται με υψηλό ποσοστό συγχρηματοδότησης από την ΕΕ και κατέληξε λέγοντας ότι η Κύπρος θα έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας και θα εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για την υλοποίηση περιβαλλοντικών πολιτικών της ΕΕ μέσα από το πρόγραμμα LIFE.

Ο Υπουργός, τέλος, ανέφερε ότι στο περιθώριο του Συμβουλίου διαμορφώνονται στρατηγικές συμμαχίες για την προώθηση των ζητημάτων που αφορούν την Κύπρο και το περιβάλλον της Κύπρου και της Ευρώπης ευρύτερα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:45

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.