Ανθρωπιστική βοήθεια 89 εκατ.ευρώ προς την Αιθιοπία ανακοίνωσε ο Επίτροπος Χρ.Στυλιανίδης

Τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 89 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018-2019 προς την Αιθιοπία, ανακοίνωσε σήμερα ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε έργα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στη σομαλική περιφέρεια της Ανατολικής Αιθιοπίας όπου πολλοί άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω των εσωτερικών συγκρούσεων.

Όπως ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση της ΕΕ θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των εκτοπισθέντων στο εσωτερικό της Αιθιοπίας και των προσφύγων από γειτονικές χώρες, καθώς και οι φυσικές καταστροφές, όπως η ξηρασία. Επί του παρόντος υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια εκτοπισθέντες στο εσωτερικό της χώρας και περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από γειτονικές χώρες, σημειώνει η Κομισιόν.

"Η βοήθεια της ΕΕ επικεντρώνεται στην παροχή καθαρού νερού, καταλυμάτων, αποχέτευσης και υγιεινής, καθώς και στη διανομή τροφίμων, την αντιμετώπιση των υποσιτιζόμενων παιδιών και την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επιδημιών. Επιπλέον, οι εκτοπισθείσες οικογένειες λαμβάνουν βασικά είδη ανάγκης όπως μαγειρικά σκεύη και άλλα είδη οικιακής χρήσης", αναφέρεται. "Η ΕΕ προωθεί την πρόσβαση στην έκτακτη βοήθεια και την ταχεία παροχή της τόσο σε περιοχές εκτοπισμού όσο και σε περιοχές επιστροφής", σημειώνεται. "Η επιστροφή των εκτοπισθέντων πληθυσμών πρέπει να είναι εθελοντική και ασφαλής και η βοήθεια δεν θα πρέπει να συμβάλλει σε πολιτικές ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πρόωρες ή ακούσιες επιστροφές", καταγράφει η Κομισιόν.

Από τον καταυλισμό για εκτοπισθέντες στο εσωτερικό της χώρας Qologi, πλησίον της Τζιτζίγκα, πρωτεύουσας της σομαλικής περιφέρειας της Αιθιοπίας, ο Επίτροπος κ. Στυλιανίδης, δήλωσε σχετικά ότι η Αιθιοπία είναι σημαντικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: "καθώς η χώρα διέρχεται περίοδο βαθιών θετικών πολιτικών αλλαγών, η ΕΕ θα εντείνει τη στήριξη προς τους πλέον ευάλωτους Αιθίοπες. Διαπίστωσα ο ίδιος πόσο σημαντική είναι η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στην καθημερινή ζωή των εκτοπισθέντων. Τους βοηθά να εξασφαλίζουν τροφή για τα παιδιά τους, να τους παρέχουν φάρμακα και να τα στέλνουν στο σχολείο. Αυτή είναι η βοήθεια της ΕΕ που σώζει ζωές", κατέληξε ο Επίτροπος.

Παράλληλα ο Επίτροπος πραγματοποιεί συναντήσεις με τις αιθιοπικές αρχές: χθες συναντήθηκε με την πρόεδρο της Αιθιοπίας κα Σάλε-Γουόρκ Ζέουντα στην Αντίς Αμπέμπα, όπου ο Επίτροπος τόνισε εκ νέου την ισχυρή εταιρική σχέση της ΕΕ με την Αιθιοπία και επανέλαβε τη δέσμευση να στηρίξει τη διαδικασία μεταρρύθμισης της χώρας. Ακόμη συναντήθηκε στη Τζιτζίγκα με τον πρόεδρο της σομαλικής περιφέρειας της Αιθιοπίας κ. Μουσταφά Μοχάμεντ Ομάρ και με τους εταίρους που παρέχουν επιτόπια βοήθεια για να συζητήσουν σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση. Ο Επίτροπος πρόκειται επίσης να συναντηθεί με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Αιθιοπίας, καθώς και της Αφρικανικής Ένωσης.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης συγκρούσεις, εκτοπίσεις πληθυσμών και φυσικές καταστροφές έχουν προκαλέσει μείζονα ανθρωπιστική κρίση στην Αιθιοπία. Περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινήθηκαν για να αποφύγουν τη βία και τις συγκρούσεις μεταξύ των κοινοτήτων.

"Πηγή σοβαρής ανησυχίας αποτελούν οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις τοποθεσίες όπου οι άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο καθώς και η πίεση που ασκείται στους εκτοπισθέντες να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους παρά τη συνεχιζόμενη βία. Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών και της ξηρασίας", αναφέρει η Κομισιόν.

Επιπλέον, "η Αιθιοπία είναι μία από τις σημαντικότερες χώρες υποδοχής προσφύγων στην Αφρική. Έχει υποδεχθεί περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και η εισροή προσφύγων αναμένεται να συνεχιστεί ιδίως από το Νότιο Σουδάν και την Ερυθραία.
Μεταξύ του πληθυσμού των προσφύγων, ο υποσιτισμός, η έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό και σε εγκαταστάσεις υγιεινής, και η βία με βάση το φύλο αποτελούν αντικείμενο υψίστης ανησυχίας", αναφέρει η Κομισιόν.

"Μετά από δύο διαδοχικές περιόδους ξηρασίας, εκτιμάται ότι 7,8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα επισιτιστική βοήθεια, επιπλέον των 7,9 εκατομμυρίων που θεωρούνται χρόνια ευάλωτοι. Η αυξανόμενη εθνοτική βία είναι επί του παρόντος ο μεγαλύτερος παράγοντας εκτόπισης", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:47

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.