Brexit: Τι σημαίνει η πρόταση μομφής κατά της Μέι και τι μπορεί να συμβεί

 

Bουλευτές στο Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενεργοποίησαν τη διαδικασία για να ψηφίσουν αργότερα σήμερα επί της πρότασης μομφής εναντίον της ηγεσίας της για το σχεδιασμένο διαζύγιο της χώρας με την ΕΕ.Ακολουθεί επεξήγηση της διαδικασίας που προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση με βάση τον κανονισμό του κόμματος:


Πώς προέκυψε η ενεργοποίηση της διαδικασίας;

Η διαδικασία προέκυψε καθώς το 15% των συντηρητικών βουλευτών έγραψαν επιστολές ζητώντας τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί μιας πρότασης μομφής εναντίον της ηγεσίας της Μέι και τις έστειλαν στον πρόεδρο της αποκαλούμενης "Επιτροπής 1922", που εκπροσωπεί τους βουλευτές εκείνους οι οποίοι δεν έχουν κυβερνητικά αξιώματα. Οι Τόρις έχουν 315 βουλευτές, επομένως απαιτούνταν 48 τέτοιες επιστολές ώστε να κινηθεί η διαδικασία.

Πότε θα πραγματοποιηθεί;

Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο πρόεδρος αυτής της επιτροπής, ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί απόψε μεταξύ 20:00 και 22:00 (ώρα Ελλάδος) στην Αίθουσα Επιτροπών 14 της Βουλής των Κοινοτήτων. Αμέσως μετά θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε περίπου στις 23:00 ώρα Ελλάδος.

Τί συμβαίνει στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής;

Όλοι οι συντηρητικοί βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν. Η Μέι θα χρειαστεί μια απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των ψήφων προκειμένου να κερδίσει. Αν όλοι οι εκλεγμένοι βουλευτές ψηφίσουν, αυτό σημαίνει 158 ψήφοι.

Αν κερδίσει η Μέι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και επί 12 μήνες δεν θα επιτρέπεται να αμφισβητηθεί η ηγεσία της. Αν χάσει, θα πρέπει να παραιτηθεί και θα της απαγορευτεί να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος που θα ακολουθήσουν.

Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός αναρτών Τόρις, πιθανόν να καταστήσει μη βιώσιμη την ηγεσία της.

Τi θα συμβεί αν χάσει η Μέι;

Θα υπάρξει διαδικασία ανάδειξης του/της διαδόχου της. Ο/η διάδοχός της θα γίνει πρωθυπουργός αλλά οι βουλευτικές εκλογές δεν θα ακολουθήσουν άμεσα.

Αν προκύψουν πολλοί υποψήφιοι, θα διενεργηθεί μυστική ψηφοφορία ανάμεσα στους συντηρητικούς βουλευτές για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο υποψήφιος εκείνος που θα συγκεντρώσει τις λιγότερες ψήφους τίθεται εκτός κούρσας και οι βουλευτές ψηφίζουν εκ νέου.

Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, μέχρι να παραμείνουν μόνο δύο υποψήφιοι.

Οι δύο αυτοί υποψήφιοι κρίνονται τότε από όλα τα μέλη του κόμματος. Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να είναι εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και από επικεφαλής του κόμματος, μετά το δημοψήφισμα για την ΕΕ το 2016, εμφανίστηκαν πέντε υποψήφιοι διάδοχοί του. Το τοπίο ξεκαθάρισε μέχρι που απέμειναν δύο υποψήφιες: η τότε υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι και η τότε υπουργός Ενέργειας Αντρεα Λίντσομ, η οποία και αποσύρθηκε πριν ακόμη ψηφίσουν τα μέλη αφήνοντας τη θέση του αρχηγού του κόμματος στη Μέι.

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:55

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.