Κομισιόν: Η Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες που απειλούν την κυριαρχία ΚΜ

Την υποχρέωση της Τουρκίας να αποφεύγει ενέργειες που απειλούν την κυριαρχία των κρατών μελών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Κομισιόν απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση που της απεύθυναν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές Νεοκλής Συλικιώτης, Λευτέρης Χριστοφόρου και Δημήτρης Παπαδάκης.

Η ερώτηση των τριών ευρωβουλευτών αφορούσε την παρεμπόδιση κυπριακών αλιευτικών σκαφών από την Τουρκία. Συγκεκριμένα η Επιτροπή ρωτήθηκε με ποιους τρόπους θα παρέμβει για τον τερματισμό των αυθαίρετων ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της κυπριακής αλιείας, με τους ευρωβουλευτές να τονίζουν ότι η Τουρκία επανειλημμένα παρεμποδίζει τη διακίνηση κυπριακών αλιευτικών σκαφών πέριξ της Κύπρου και ότι ως αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς της Τουρκίας, τα αλιευτικά σκάφη στην Κύπρο έχουν περιοριστεί σε τέσσερα μόνον και ουσιαστικά η κυπριακή αλιεία κινδυνεύει με αφανισμό.

«Στα συμπεράσματα του Μαρτίου 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τον Ιούνιο 2018, στα συμπεράσματά του, τα οποία στη συνέχεια εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο τόνισε ότι εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να επιδείξει αταλάντευτη προσήλωση στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ» επεσήμανε στην απάντησή του εκ μέρους της Κομισιόν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ναυτιλιακών Θεμάτων και Αλιείας της ΕΕ, Καρμένου Βέλα.

Σημείωσε περαιτέρω ότι «η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει ενέργειες που απειλούν την κυριαρχία των κρατών μελών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS)».

Εξάλλου, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος σημαίας, δύναται να εκδώσει άδεια αλιείας για αλιευτικές δραστηριότητες που ασκούνται στα ύδατα τρίτης χώρας, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων ανοιχτά της Αιγύπτου, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2403, απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση των ευρωβουλευτών σχετικά με Οδηγία που εφαρμόστηκε πέρυσι και βάσει της οποίας απαγορεύεται σε κοινοτικά σκάφη να αλιεύουν σε ΑΟΖ τρίτων χωρών, όπως η Αίγυπτος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:56

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.