Σε ετοιμότητα για κατάληξη επί των όρων του Brexit οι Βρετανοί υπουργοί

Σε ετοιμότητα για ένα ακόμα υπουργικό συμβούλιο ενδεχομένως και στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας έθεσε τους υπουργούς της η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι κατά τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη των μελών της κυβέρνησης στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Το μοναδικό θέμα στην ατζέντα των υπουργών ήταν η συμφωνία με την ΕΕ για τους όρους αποχώρησης του Brexit.

Το εμπόδιο που έχει απομείνει να ξεπεραστεί, όπως προέκυψε κατά το υπουργικό συμβούλιο, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορεί στο μέλλον το Ηνωμένο Βασίλειο να απεμπλακεί από το λεγόμενο ‘backstop’. Πρόκειται για την ασφαλιστική δικλείδα που απαιτούν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας σε περίπτωση που δεν προκύψει συνολική εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το backstop που φέρεται να προκρίνεται πλέον και από τις δύο πλευρές είναι η παραμονή ολοκλήρου του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, μέχρι να προκύψει συνολική συμφωνία που να καλύπτει και το θέμα των συνόρων στη νήσο της Ιρλανδίας.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το Λονδίνο θέλει αυτό το backstop να είναι προσωρινό, ενώ η ΕΕ δε δέχεται να συμπεριληφθεί στη συμφωνία ρητή ημερομηνία λήξης.

Η κα Μέι ανέθεσε στον Γενικό Εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ να βρει μία νομική διατύπωση που θα καθησυχάζει τις ανησυχίες αμφοτέρων των πλευρών.

Η πρωθυπουργός φέρεται να βρήκε σύμφωνους τους υπουργούς της ως προς την ανάγκη εύρεσης λύσης έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για ψηφοφορία επί της συμφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από τα Χριστούγεννα.

Σημαντικό κρίνεται ότι ακόμα και οι υπέρμαχοι του πιο σκληρού Brexit μεταξύ των υπουργών εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να συζητήσουν τις προτάσεις που θα υποβάλει ο Γενικός Εισαγγελέας, χωρίς να απειλήσουν με παραίτηση όπως ανέμεναν κάποιοι πολιτικοί σχολιαστές.

Παρόλα αυτά, επισήμως η Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται ακόμα χρόνος και ότι η πρωθυπουργός δε θα αποδεχθεί μία συμφωνία που θα έχει μεγάλο κόστος για τη βρετανική πλευρά. Το πρωθυπουργικό γραφείο απέρριψε εξάλλου ως αβάσιμο ένα έγγραφο που διέρρευσε στα ΜΜΕ με το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών μέχρι την ψήφιση της συμφωνίας από τους βουλευτές. Το έγγραφο αυτό τοποθετούσε χρονικά την κρίσιμη ψηφοφορία στις 27 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται επίσης ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ από την Μπρατισλάβα όπου βρέθηκε χθες και σε συνέντευξηλ του σε βελγικό μέσο ξεκαθάρισε ότι «ακόμα δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία».

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, ΡΙΚ Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:44

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
13:01
Περιπολίες σκαφών της Κύπρου ανοικτά του Λιβάνου (Βίντεο)
12:46
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ σε εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κύπρο
12:05
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
11:35
Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του
11:20
Σήμερα η τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία
10:50
Σύλληψη 42χρονου δεσμοφύλακα για υπόθεση ναρκωτικών στις φυλακές
10:44
Κλείνει στις 2 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους νεοσύλλεκτους
09:46
Στο Λονδίνο σήμερα ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
09:34
Εκτεταμένες ζημιές σε αυτοκίνητα από πυρκαγιά στο Καϊμακλί (Βίντεο)
09:10
Πέραν των 3.500 ενστάσεων μετά την ανάρτηση του εκλογικού καταλόγου
09:00
Αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
08:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.