Προβληματισμός στο Λονδίνο για τη μη συμφωνία επί του Brexit

Χωρίς συμφωνία επί των όρων του Brexit πέρασε τελικά το Σαββατοκύριακο, παρά την εσπευσμένη μετάβαση του Βρετανού Υπουργού Brexit Ντόμινικ Ράαμπ στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Κυριακής και τη συνάντησή του με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ.


Οι πληροφορίες στη Βρετανία αναφέρουν ότι είχε επιτευχθεί μία πρώτη συμφωνία σε «τεχνικό» επίπεδο, ωστόσο ο κ. Ράαμπ και η πρωθυπουργός Μέι έκριναν ότι η συμφωνία αυτή δε θα μπορούσε να γίνει δεκτή από την πλειοψηφία των βουλευτών στο Λονδίνο.

Το μεγάλο αγκάθι παραμένει η λεγόμενη έσχατη ή εναλλακτική λύση (‘backstop’) για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία.

Οι Ευρωπαίοι φέρονται να έχουν αποδεχθεί την παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι μόνο της Βόρειας Ιρλανδίας σε μια τελωνειακή ένωση μετά από τη μεταβατική περίοδο, μέχρι να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση για την αποφυγή συνόρων. Δεν αποδέχονται ωστόσο τη βρετανική απαίτηση να υπάρχει ρητή ημερομηνία λήξης αυτού του διακανονισμού, ανεξαρτήτως εξελίξεων στο θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Όπως έγινε γνωστό, δε θα υπάρξουν άλλες συζητήσεις μέχρι τη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας. Το βράδυ της Τετάρτης η κα Μέι αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να μιλήσει με τους υπόλοιπους 27 ηγέτες. Το Λονδίνο ήλπιζε να υπάρχει ένα λεπτομερές σχέδιο συμφωνίας ώστε η Βρετανίδα πρωθυπουργός στην ουσία να ζητήσει την έγκριση των υπολοίπων ηγετών.

Τώρα, ωστόσο, η έκτακτη σύνοδος κορυφής του Νοεμβρίου που υποτίθεται ότι θα οριστικοποιούσε τη συμφωνία βρίσκεται στον αέρα, αν και η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε αργά την Κυριακή ότι παραμένει έτοιμη για πρόοδο.

Πάντως την ίδια ώρα οι Times γράφουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο στο Λονδίνο έχει αποφασίσει πως εντός των επόμενων δύο εβδομάδων και όσο εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος του ‘no deal’ θα εντατικοποιηθούν οι προετοιμασίες και οι οδηγίες προς τις επιχειρήσεις για έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:08

Τελευταιες Ειδησεις

17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Τίτλοι Ειδήσεων: Tετάρτη 17 Απριλίου 2024
22:04
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Κοινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν στο Λίβανο στις 2 Μαϊου
20:49
Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:10
Διχασμένη η Ισραηλινή κοινωνία – Αντίθετη η πλειοψηφία των πολιτών στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει και δεύτερος πόλεμος
18:45
Τα ζητήματα μετανάστευσης και τη στήριξη της οικονομίας θεωρούν ως πιο σημαντικά ενόψει των ευρωεκλογών οι Κύπριοι
18:09
"Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή προς το παρόν δεν έδειξαν να έχουν κάποιες επιπτώσεις στις τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο"
18:06
Αποφυγή έκθεσης στη σκόνη συστήνουν οι πνευμονολόγοι ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες
17:29
Ικανοποίηση υπουργείου Οικονομικών για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία
17:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.