Έκκληση Τουσκ για αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία εξόδου

Έκκληση στους 28 να εργαστούν με υπευθυνότητα όλοι μαζί για την αποτροπή των καταστροφικών συνεπειών μιας αποχώρησης του ΗΒ χωρίς προηγούμενη συμφωνία, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μέσω της επίσημης επιστολής πρόσκλησης για τη Σύνοδο Κορυφής του Σάλτσμπουργκ, που θα διεξαχθεί άυριο και μεθαύριο.

Καλεί μάλιστα τους ηγέτες να συμφωνήσουν σε μια ακόμα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Νοέμβριο αποκλειστικά για το θέμα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτηριστικά αναφέρει, "επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι ο περιορισμός των ζημιών που θα προκαλούσε το Brexit είναι κοινό μας συμφέρον. Δυστυχώς, ένα σενάριο χωρίς συμφωνία είναι ακόμη πολύ πιθανό. Αλλά αν όλοι ενεργούμε υπεύθυνα, μπορούμε να αποφύγουμε μια καταστροφή".

Στη βάση του προγράμματος οι 27 της ΕΕ, το μεσημέρι της Πέμπτης θα γευματίσουμε με τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μίσελ Μπάρνιερ. "Με μόλις έξι μήνες πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μπαίνουμε στις τελευταίες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων και ως εκ τούτου, θέλω να εξετάσουμε την πρόοδο σε αυτές τις συνομιλίες και να συζητήσουμε την πορεία προς τα εμπρός με τρεις στόχους", αναφέρει ο Πρόεδρος Τουσκ.

"Πρώτον, θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια κοινή άποψη για τη φύση και τη γενική μορφή της κοινής πολιτικής δήλωσης σχετικά με τη μελλοντική μας εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεύτερον, θα συζητήσουμε πώς να οργανώσουμε την τελική φάση των συνομιλιών του Brexit, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να καλέσουμε άλλο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Νοέμβριο. Τρίτον, θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την ανάγκη για ένα νομικά λειτουργικό σύστημα ασφαλείας για την Ιρλανδία, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξουν σκληρά σύνορα στο μέλλον", διευκρινίζει αναλυτικά.

Σύμφωνα με την επιστολή Τουσκ οι 28 αρχίσουν τις συζητήσεις τους με δείπνο την Τετάρτη όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί η μετανάστευση. "Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι εντάσεις μεταξύ των κρατών μελών επανεμφανίστηκαν για άλλη μια φορά σε σχέση με την εισροή μεταναστών στην ΕΕ", αναφέρει ο Πρόεδρος και ξεκαθαρίζει: "θελω να δηλώσω ανοιχτά τα εξής: η προσπάθεια να τερματιστεί η κρίση της μετανάστευσης είναι κοινό καθήκον όλων των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ", ξεκαθαρίζοντας ότι "ορισμένοι θέλουν να λύσουν την κρίση, ενώ άλλοι θέλουν να την χρησιμοποιήσουν".

"Ελπίζω ότι στο Σάλτσμπουργκ θα μπορέσουμε να τερματίσουμε την αμοιβαία δυσαρέσκεια και να επιστρέψουμε σε μια εποικοδομητική προσέγγιση. Ακριβώς αυτή η προσέγγιση έχει επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα τους τελευταίους μήνες: σήμερα, η εισροή παράνομων μεταναστών στην ΕΕ επανέρχεται στα επίπεδα πριν από την κρίση", τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Μετά την επίσκεψή μου στο Κάιρο μαζί με τον Καγκελάριο Kurz, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πρέπει να εγκρίνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε τη διάσκεψη κορυφής της Ένωσης των Αραβικών Κρατών στις αρχές του 2019", αναφέρει στην επιστολή του.

"Θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε τη δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας με την Αίγυπτο, περιοχή μετανάστευσης. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι αιγυπτιακές αρχές έχουν καταστήσει την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της εμπορίας τους προτεραιότητα και ως αποτέλεσμα, δεν σημειώθηκαν ακανόνιστες αναχωρήσεις από την Αίγυπτο στην Ευρώπη φέτος σε σύγκριση με σχεδόν 13 000 το 2016", τονίζει ο Ντ.Τουσκ.

Την Πέμπτη οι 28 θα επικεντρωθούν στις συλλογικές προσπάθειες για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας στην Ευρώπη, όπως προβλέπεται από την ατζέντα των ηγετών. Στόχος είναι η αναβάθμιση της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και η διασφάλιση της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο.

"Θα ήθελα να αξιολογήσουμε την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια και να διεξαγάγουμε ευρεία πολιτική συζήτηση σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις", λέει ο Πρόεδρος και σημειώνει ότι "θα θέσουμε επίσης εν συντομία το θέμα της κοινής απάντησης στις ανθρωπογενείς και φυσικές καταστροφές, ενώ η Πρωθυπουργός Μέη θα μας ενημερώσει για την υπόθεση Skripal", καταλήγει.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου , ΡΙΚ Βέλγιο/Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:38

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.