Ικανοποίηση στο Λονδίνο για την αλλαγή ρητορικής του Μπαρνιέ

Με ικανοποίηση υποδέχεται η βρετανική κυβέρνηση τη χθεσινή δήλωση του επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ότι μια συμφωνία είναι εφικτή μέσα στις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες.

Η δήλωση Μπαρνιέ εκτιμάται ότι αντανακλά τη διάθεση των Ευρωπαίων ηγετών να τηρήσουν πιο διαλλακτική στάση έναντι του Λονδίνου, με σκοπό την οριστικοποίηση μίας πολιτικής συμφωνίας για το Brexit σε έκτακτη σύνοδο κορυφής το Νοέμβριο.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ερμηνεύουν ως μία ακόμα ένδειξη της τάσης αλλαγής στην ευρωπαϊκή προσέγγιση την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Λίγες ώρες πριν από την εμφάνιση Μπαρνιέ σε οικονομικό φόρουμ στη Σλοβενία, οι Financial Times είχαν γράψει πως στην άτυπη σύνοδο του Σάλτσμπουργκ στις 20 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί η ανανέωση εντολής προς τον διαπραγματευτή από τους 27 ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί μία πολιτική διακήρυξη επί των όρων της μελλοντικής σχέσης ΕΕ-Βρετανίας.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι λεπτομέρειες της μελλοντικής σχέσης θα καθορίζονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει την ημέρα του Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019.

Ο Guardian γράφει πως η έκτακτη σύνοδος κορυφής για το Brexit σχεδιάζεται για τις 13 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η όποια λύση για την αποφυγή επαναφοράς σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία, που αποτελεί το πλέον δυσεπίλυτο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να συμφωνηθεί στο προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian.

Στο εσωτερικό της χώρας και του κόμματός της η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι επίσης ενθαρρυμένη από τη διαφαινόμενη αδυναμία των πλέον ένθερμων υποστηρικτών του Brexit βουλευτών της να καταλήξουν σε κοινές θέσεις επί μίας εναλλακτικής πρότασης για την επόμενη μέρα.

Ο επικεφαλής της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας των Συντηρητικών βουλευτών European Research Group (ERG) Τζέικομπ Ρις-Μογκ παραδέχεται μιλώντας στους Financial Times ότι η ομάδα «αναθεώρησε» ως προς τη δημοσιοποίηση κειμένου με την εναλλακτική πρόταση.

Το ERG αντιδρά σφοδρότατα στο λεγόμενο «σχέδιο Τσέκερς», την πρόταση της πρωθυπουργού για τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ. Τη Δευτέρα ο παραιτηθείς Υφυπουργός Brexit Στίβεν Μπέικερ προειδοποίησε την κα Μέι ότι 80 Συντηρητικοί βουλευτές είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν το σχέδιο Τσέκερς εφόσον κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, ΡΙΚ Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:45

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.