Το θέμα της λειψυδρίας στην Κύπρο θέτει ο Υπ. Γεωργίας στο Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο

To ζήτημα της μείωση της διαθεσιμότητας νερού στη γεωργία στην Κύπρο, αναμένεται να θέσει ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που συνέρχεται σήμερα στο Λουξεμβούργο. 

Συγκεκριμένα, "η κυπριακή αντιπροσωπία θα ενημερώσει το Συμβούλιο σχετικά με τις σοβαρές συνθήκες ξηρασίας που έζησε κατά την τελευταία δεκαετία", σύμφωνα με παρασκηνιακή ενημέρωση. "Η κυπριακή αντιπροσωπεία θα εκμεταλλευτεί επίσης την ευκαιρία να επιδιώξει την αλληλεγγύη για την εξεύρεση τρόπων και μέσων στήριξης των αγροτών, ενδεχομένως στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης και προτρέπει την Κομισιόν να προτείνει στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής λύσεις και μέσα στήριξης των προσπαθειών για την καταπολέμηση της έλλειψης νερού και της ξηρασίας συνθήκες", σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση.

Η σύνοδος του Συμβουλίου προεδρεύεται από τον Υπουργό Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών της Βουλγαρίας, Rumen Porodzanov και άρχισε στις 10.00 τοπική ώρα με τα θέματα αλιείας. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει δύο σημαντικές προτάσεις αντίστοιχα για το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την τροποποίηση των ισχυόντων κανόνων για τους ελέγχους στον τομέα της αλιείας. Το Συμβούλιο θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και για τα δύο.Οι Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την ανακοίνωση της Κομισιόν σχετικά με την πορεία της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2019 και θα ενημερωθούν για πρόσφατη έκθεση του ICES.

Το απόγευμα, μετά τις 16.00, η συνάντηση θα συνεχιστεί με θέματα γεωργίας. Ειδικότερα, το Συμβούλιο θα προβεί σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μετά το 2020. Οι Υπουργοί θα μπορέσουν να δώσουν μια πρώτη αντίδραση στις νομοθετικές προτάσεις και να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους για την περίοδο μετά το 2020. Ταυτόχρονα, θα ενημερωθούν επίσης για ένα υπόμνημα σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και για την ξηρασία στην Κύπρο.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα ενημερωθεί σχετικά με την κατάσταση της αγοράς στους κυριότερους γεωργικούς τομείς, με πρόσθετες πληροφορίες από τις αντιπροσωπείες στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων και του χοιρινού κρέατος και τους εισαγωγικούς δασμούς στις αμερικανικές επιτραπέζιες ελιές. Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί επίσης για την προστασία των μελισσών και θα υιοθετήσει το όραμα της πρωτοβουλίας της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για τη γεωργία, την υδατοκαλλιέργεια και τη δασοκομία στη βιοοικονομία "BIOEAST".

Σε ό,τι αφορά την ΚΑΠ, σημειώνεται ότι οι προτάσεις της Κομισιόν εισάγουν ένα νέο μοντέλο με το οποίο τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων τους και θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους. Στο επίπεδο της ΕΕ θα καθοριστεί ένα ενιαίο σύνολο 9 οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων σε επίπεδο ΕΕ και κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να καταρτίσει ένα στρατηγικό σχέδιο που θα καλύπτει ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού και θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να επιτύχει αυτούς τους στόχους, τις άμεσες πληρωμές και την αγροτική ανάπτυξη. Η Κομισιόν θα εγκρίνει κάθε σχέδιο για τη διασφάλιση της συνέπειας και της προστασίας της ενιαίας αγοράς και θα παρακολουθεί την πρόοδο προς την επίτευξη στόχων και στόχων χρησιμοποιώντας ένα σύνολο δεικτών αποτελεσμάτων που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Οι προτάσεις της Κομισιόν περιγράφουν επίσης νέες υποχρεώσεις και κίνητρα για τους αγρότες στο μέτωπο της δράσης για το περιβάλλον και το κλίμα. Οι άμεσες πληρωμές θα εξαρτώνται από τις αυξημένες περιβαλλοντικές και κλιματικές απαιτήσεις και τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσφέρουν οικολογικά προγράμματα για τη στήριξη των γεωργών πέραν των υποχρεωτικών απαιτήσεων που χρηματοδοτούνται με ένα μερίδιο των εθνικών άμεσων ενισχύσεων.

Επιπλέον, η νέα ΚΑΠ θα στοχεύει καλύτερα τους μικρούς και νέους γεωργούς, διευκολύνοντας έτσι την ανανέωση των γενεών και θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη χρήση της γνώσης και της καινοτομίας.

Η Κομισιόν παρουσίασε ανεπίσημα τις προτάσεις κατά την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας στη Σόφια στις 5 Ιουνίου και σε προπαρασκευαστικό επίπεδο κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας στις 4 και 11 Ιουνίου

Το σημείο αυτό θα εξετασθεί από κοινού με υπόμνημα που υπέβαλε η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ στο πλαίσιο του επόμενου ΠΔΠ και τη μείωση της διαθεσιμότητας ύδατος για γεωργία στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:24

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.