Κοντά στην παραπομπή στο ΔΕΕ για φορολογικά, αστικά λύματα και μεταφορές, η Κύπρος

Η Κομισιόν επιτείνει τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου για τρεις υποθέσεις, όπως ανακοίνωσε, στέλνοντας τρεις επιστολές αιτιολογημένης γνώμης στη Λευκωσία, ελλείψει συμμόρφωσης στη πρώτη φάση των σχετικών παραβάσεων.

Συγκεκριμένα οι υποθέσεις που βρίσκονται πλέον ένα στάδιο πριν την παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ αφορούν τα αστικά λύμματα, την οδηγία για τις οδικές μεταφορές και την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων.

Αναλυτικά, η Κομισιόν καλεί την Κύπρο και άλλες δύο χώρες να βελτιώσουν την επεξεργασία των αστικών λυμάτων

και συγκεκριμένα συμμορφωθούν με την ενωσιακή νομοθεσία σχετικά με τα αστικά λύματα και να εξασφαλίσουν ότι τα λύματα των πόλεων και των κωμοπόλεων υποβάλλονται στην κατάλληλη επεξεργασία.

Βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας (οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου), οι πόλεις και οι κωμοπόλεις είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές για τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών τους λυμάτων. Τα ανεπεξέργαστα λύματα μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και να ρυπάνουν τις λίμνες, τα ποτάμια, το έδαφος, καθώς και τα παράκτια και τα υπόγεια ύδατα.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η Κύπρος δεν δημιούργησε αποχετευτικό δίκτυο για 36 οικισμούς. Στις ίδιες περιοχές, οι κυπριακές αρχές επίσης δεν εξασφάλισαν ότι τα αστικά λύματα που εισέρχονται στα αποχετευτικά δίκτυα υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία. Η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2017. Σήμερα αποστέλλει επιστολή αιτιολογημένης γνώμης (2ο στάδιο προσφυγής). Αν η χώρα δεν λάβει μέτρα εντός δύο μηνών, η υπόθεση θα πάει στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Επιπλέον η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο και άλλες πέντε χώρες, επειδή δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας για τα συστήματα ευφυών μεταφορών (ITS) (οδηγία 2010/40/ΕΕ).

Σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλλουν ανά τριετία έκθεση στην Κομισιόν σχετικά με την πρόοδο που πραγματοποίησαν όσον αφορά την ανάπτυξη εθνικών δράσεων και δραστηριοτήτων καθώς και έργων στους τομείς προτεραιότητας που έχει ορίσει η οδηγία ITS. Τα 6 κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Τέλος η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στην Ελλάδα, την Κύπρο, και άλλες τρεις χώρες, επειδή δεν κοινοποίησαν τη μεταφορά των νέων μέτρων για την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας όσον αφορά την πρόσβαση των φορολογικών αρχών των κρατών μελών σε πληροφορίες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες [οδηγία (ΕΕ) 2016/2258 του Συμβουλίου].

Τα κράτη μέλη όφειλαν να είχαν μεταφέρει τα εν λόγω μέτρα στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Οι νέοι κανόνες έχουν καταρτιστεί έτσι ώστε να δώσουν στις φορολογικές αρχές την αναγκαία πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιδρούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Το αίτημα της Κομισιόν λαμβάνει πλέον τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Αν η Κομισιόν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση εντός δύο μηνών, μπορεί να παραπέμψει τα εν λόγω κράτη μέλη στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:30

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.