Ο Πέδρο Σάντσεθ oρκίστηκε Πρωθυπουργός της Ισπανίας

Ο Ισπανός Σοσιαλιστής, Πέδρο Σάντσεθ, ορκίστηκε επικεφαλής μιας κυβέρνησης την οποία δεν έχει ακόμη σχηματίσει, αφού κατάφερε χθες Παρασκευή να ανατρέψει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι με την πρόταση μομφής εναντίον του. 

Ο Σάντσεθ, ένας 46χρονος οικονομολόγος χωρίς εμπειρία στην εξουσία, ορκίστηκε ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου του Στ` στο ανάκτορο της Ζαρζουέλα, σε ένα προάστιο βορειοδυτικά της Μαδρίτης. 
Ο επικεφαλής του PSOE δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα μέλη της κυβέρνησής του, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα τις επόμενες ημέρες μόλις δημοσιευθούν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τα ονόματα των νέων υπουργών.  
Αφού ηγήθηκε του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε δύο μεγάλες ήττες το 2015 και το 2016, ο Σάντσεθ κατάφερε χθες να ανατρέψει τον Ραχόι, έναν 63χρονο βετεράνο της πολιτικής, που βρίσκεται στην πρωθυπουργία από το 2011.
Στις 25 Μαΐου, μία ημέρα μετά την καταδίκη πολλών μελών του Λαϊκού Κόμματος (PP) για διαφθορά, κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του Ισπανού πρωθυπουργού.
Η αντιπολίτευση είχε συσπειρωθεί εναντίον του Ραχόι, τον οποίο εγκατέλειψαν και οι σύμμαχοί του, οι κεντρώοι Ciudadanos και το βασκικό κόμμα PNV.
Η πρόταση μομφής έγινε δεκτή με 180 ψήφους υπέρ σε σύνολο 350 βουλευτών. 
"Ήταν τιμή μου, δεν υπάρχει μεγαλύτερη, που κυβέρνησα την Ισπανία", δήλωσε ο Ραχόι χθες, ενώ ευχήθηκε στον διάδοχό του να αφήσει, όπως έκανε κι εκείνος, τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που την βρήκε. 
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας ο Σάντσεθ δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει "με ταπεινότητα όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα", αναφερόμενος κυρίως στα κοινωνικά ζητήματα, την ώρα που η ανεργία και οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας εξακολουθούν να ταλανίζουν τους Ισπανούς, παρά την οικονομική ανάκαμψη που σημειώνει η χώρα. 
Ωστόσο θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει με τους 84 Σοσιαλιστές βουλευτές που διαθέτει, αφού συγκέντρωσε μια ετερόκλητη πλειοψηφία, από τους Podemos ως τους Καταλανούς αυτονομιστές και τους βάσκους εθνικιστές. 
Όλοι οι σύμμαχοί του στην πρόταση μομφής κατά του Ραχόι υπογράμμισαν ότι η στήριξη που παρείχαν στους Σοσιαλιστές δεν είναι λευκή επιταγή.
Το Podemos ζητεί επιμόνως να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. 
Σύμφωνα με τον Φερνάντο Βαγεσπίν, πολιτικό επιστήμονα του αυτόνομου πανεπιστημίου της Μαδρίτης, ο Σάντσεθ δεν θα μπορεί να ψηφίσει παρά τα μέτρα "για τα οποία θα μπορεί να συγκεντρώνει εύκολα την πλειοψηφία". 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:37

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.