Σε ισχύ ο νέος κανονισμός για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Σε ισχύ τίθεται σε ολόκληρη τη Ευρώπη ο νέος κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων από σήμερα Παρασκευή, 25 Μαΐου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για θέματα εφαρμογής του κανονισμού, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, αναφέρει ότι το γραφείο της το οποίο τον τελευταίο χρόνο έχει διενεργήσει ενημερώσεις για τον κανονισμό σε επιχειρήσεις και οργανισμούς έχει αποφασίσει να αφιερώσει την επόμενη εβδομάδα στην ενημέρωση των πολιτών. «Επιβάλλεται οι πολίτες να γνωρίζουν τα νέα τους δικαιώματα», τονίζει.
Σε ερώτηση τι αλλάζει με τον νέο κανονισμό, η Επίτροπος απαντά ότι «αυτό που αλλάζει είναι ότι πλέον οι οργανισμοί, οι επιχειρήσεις, οι εταιρείες, ακόμα και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία διεξάγουν επεξεργασίες προσωπικών δεδομένων πρέπει πλέον από σήμερα να έχουν την δυνατότητα μέσα από τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που έχουν θέσει στις επιχειρήσεις τους να μπορούν να αποδείξουν – και όχι μόνο να λένε ότι το κάνουν - συμμόρφωση με τον συγκεκριμένο κανονισμό και τις πρόνοιες του».
«Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει είναι η φιλοσοφία, με την οποία θα πρέπει να βλέπουμε πλέον την προστασία των προσωπικών δεδομένων διότι, βλέπουμε και από τα διοικητικά πρόστιμα, τα οποία προνοούνται από τον κανονισμό που είναι πάρα πολύ ψηλά, ότι ο Ευρωπαίος νομοθέτης ήθελε να δείξει ακριβώς ότι τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και εκεί Όπου υπάρχει παραβίαση τους να επιβάλλονται ψηλά διοικητικά πρόστιμα», σημειώνει η κ. Λοϊζίδου.
Κληθείσα να αναφερθεί στο ύψος των προβλεπόμενων προστίμων, σημειώνει ότι «εκτοξεύονται σε πρόστιμα της τάξης των €10 και €20 εκατ». Διαβεβαιώνει την ίδια ώρα ότι «σκοπός της Αρχής δεν είναι να επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς, αλλά ακριβώς μέσα από την προεργασία που έγινε και η οποία θα συνεχίσει να γίνεται εν είδει διαφώτισης και κατευθυντήριων γραμμών είναι, ακριβώς, να καλλιεργήσουμε την συνείδηση των προσωπικών δεδομένων, από τις επιχειρήσεις μέχρι και τα φυσικά πρόσωπα που τα επεξεργάζονται».
Σε ερώτηση αν ο νέος κανονισμός ενισχύει την προστασία των προσωπικών δεδομένων παιδιών η κ. Λοϊζίδου αναφέρει ότι «το άρθρο 8 του κανονισμού προνοεί ότι στην περίπτωση λήψης συγκατάθεσης ανηλίκου που χρησιμοποιεί μέσα τα οποία παρέχουν υπηρεσίες της κοινωνίας των πληροφοριών, θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει συγκατάθεση κηδεμόνα».
«Ο κανονισμός θέτει το 16ο έτος για την λήψη συγκατάθεσης. Εμείς στην δική μας νομοθεσία έχουμε προνοήσει το 14ο έτος, διότι στην κυπριακή νομοθεσία το 14ο έτος είναι αυτό που δίνει την δικαιοπρακτική ικανότητα του ανηλίκου», εξηγεί.
Σε ερώτηση για τη μεταβίβαση δεδομένων σε τρίτες χώρες απαντά ότι το μόνο που αλλάζει με τη διαβίβαση δεδομένων είναι ότι ενώ προηγουμένως ο οργανισμός έπρεπε να αιτηθεί μιας σχετικής άδειας για τη διαβίβαση δεδομένων επιλέγοντας μια από τις νομικές βάσεις που υπήρχαν, πλέον οι νομικές βάσεις πολλαπλασιάζονται, υπάρχουν καταγεγραμμένες στον κανονισμό και ο οργανισμός μπορεί να διαβιβάζει χωρίς πλέον σε ορισμένες περιπτώσεις την άδεια της Επιτρόπου, αλλά προαποφασίζοντας την νομική βάση που θα ακολουθήσει».
Προσθέτει ότι «τα πράγματα γίνονται πιο απλά για τους οργανισμούς», σημειώνοντας ότι «το μόνο που αλλάζει είναι ότι μετατίθεται η ευθύνη για το αν έχει επιλεγεί η σωστή νομική βάση στην ίδια την επιχείρηση». Ο έλεγχος, διευκρινίζει, θα μπορεί να γίνει μέσω του μητρώου καταγραφής δραστηριοτήτων. Ουσιαστικά, λέει, είναι ένα εργαλείο αυτοελέγχου. Αυτό, αναφέρει, θα υποδεικνύεται στην Αρχή για να ελέγξει την νομιμότητα των επεξεργασιών και αυτό θα πρέπει να συμπληρώσουν οι επιχειρήσεις για να συνάδουν με τον καινούργιο κανονισμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:44

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.