Γενική μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ

Περί τις 10 500 ανήλθαν οι παράνομες διελεύσεις μεταναστών προς την ΕΕ τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Frontex και τα οποία δείχνουν γενική πτώση, αύξηση όμως στις διαδρομές της Ελλάδας και Ισπανίας. Στην πράξη κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018, ο συνολικός αριθμός παράτυπων συνοριακών διαβάσεων μειώθηκε κατά 44% σε σχέση με πέρυσι, σε 29 700 περίπου, κυρίως λόγω της χαμηλότερης μεταναστευτικής πίεσης στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή.



Αναλυτικά,ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία μέσω της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου τον Απρίλιο μειώθηκε σε περίπου 2.800, δηλαδή κατά 78% από τον Απρίλιο του 2017. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018 μειώθηκε σε περίπου 9.400, δηλαδή στα τρία τέταρτα του προηγούμενου έτους. Μέχρι στιγμής φέτος οι Τυνήσιοι και οι Ερυθραίοι ήταν οι δύο πλέον εκπροσωπούμενες εθνικότητες σε αυτή τη διαδρομή, αντιπροσωπεύοντας από κοινού το 40% περίπου όλων των μεταναστών.

Τον Απρίλιο, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών από την Ανατολική Μεσόγειο ανήλθε σε περίπου 6 700, δηλαδή κατά δύο τρίτα αυξημένος από τον προηγούμενο μήνα. Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, περισσότεροι από 14 900 μετανάστες εισήλθαν στην ΕΕ μέσω της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή 92% περισσότερο από ό, τι την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των παράνομων διαβάσεων στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Τον Απρίλιο ο αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν στα χερσαία σύνορα σε αυτή τη διαδρομή ξεπέρασε τις ανιχνεύσεις στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών στη συγκεκριμένη διαδρομή τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους ήταν υπήκοοι της Συρίας και του Ιράκ.
  
Επιπλέον, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που έφτασαν στην Ισπανία ανήλθε σε περίπου 1100, δηλαδή κατά το ένα τέταρτο περισσότεροι από τον Απρίλιο του 2017. Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018 πέρασαν περίπου 4600 τα σύνορα στα σύνορα της Δυτικής Μεσογείου, 95 περισσότερο από ένα χρόνο πριν. Οι υπήκοοι του Μαρόκου αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων στην Ισπανία φέτος, ακολουθούμενοι από εκείνους από τη Γουινέα και το Μάλι.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΜΙ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:47

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.