Το κοινοβούλιο της Καταλονίας εξέλεξε νέο πρόεδρο της περιφέρειας

Το καταλανικό κοινοβούλιο εξέλεξε σήμερα στην προεδρία της Καταλονίας τον αυτονομιστή υποψήφιο τον οποίο πρότεινε ο εξόριστος Κάρλες Πουτζντεμόν, τον Κιμ Τόρα, ο οποίος δεσμεύθηκε να συνεχίσει την "οικοδόμηση ενός ανεξάρτητου κράτους" της Ισπανίας. 

"Θα δημιουργήσουμε τη Δημοκρατία της Καταλονίας", δήλωσε ο 55χρονος εκδότης, ο οποίος εξελέγη μόλις με 66 ψήφους έναντι 65, ενώ τέσσερις βουλευτές του ακροαριστερού κόμματος CUP, που τάσσεται υπέρ της αυτονομίας, τήρησαν αποχή.

"Θα είμαστε πιστοί στην εντολή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για αυτοδιάθεση: θα οικοδομήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος, μια Δημοκρατία", είχε υποσχεθεί πριν από την ψηφοφορία.
Την 1η Οκτωβρίου 2017, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Καταλανοί (σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων εκλογέων) έλαβαν μέρος σε αυτό το απαγορευμένο από τη Μαδρίτη δημοψήφισμα το οποίο η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το 90% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας.
Ο Κιμ Τόρα θα πρέπει τώρα να σχηματίσει κυβέρνηση, γεγονός που θα οδηγήσει αυτόματα στην άρση της επιτροπείας που επέβαλε η Μαδρίτη σε αυτή την περιοχή των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων όταν οι αυτονομιστές βουλευτές κήρυξαν την ανεξαρτησία της, στις 27 Οκτωβρίου 2017. Ο Τόρα υποσχέθηκε από την πρώτη συζήτηση στο κοινοβούλιο το Σάββατο να διευκολύνει την επιστροφή το ταχύτερο δυνατό στην εξουσία του Κάρλες Πουτζντεμόν, του "νόμιμου προέδρου".
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος έφυγε από την Ισπανία προτού του απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση, τελεί υπό καθεστώς προσωρινής ελευθερίας στη Γερμανία όπου ένα δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει αν θα εκδοθεί ή όχι.
Ο Κιμ Τόρα δεσμεύθηκε να επαναφέρει τους καταλανικούς νόμους που ανεστάλησαν ή ακυρώθηκαν από τη δικαιοσύνη, να ξανανοίξει τις "πρεσβείες" της Καταλονίας που έκλεισε το κράτος και να ξεκινήσει τη διαδικασία σύνταξης του συντάγματος της μελλοντικής καταλανικής δημοκρατίας.
Έχει αναφερθεί στη δημιουργία παράλληλων κυβερνητικών δομών στο εξωτερικό προκειμένου να προετοιμάσουν την απόσχιση: ενός "συμβουλίου της Δημοκρατίας" υπό την προεδρία του Κάρλες Πουτζντεμόν και μιας συνέλευσης που θα αποτελείται από τοπικούς εκλεγμένους.
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Ινές Αριμάδας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της "ξενοφοβικής ρητορικής και της ρητορικής της ταυτότητας του Τόρα", τον οποίο χαρακτήρισε "μαριονέτα του Πουτζντεμόν".
Κατήγγειλε τα αντι-ισπανικά γραπτά του Τόρα, ο οποίος χαρακτήρισε "γύπες, οχιές και ύαινες" εκείνους που δεν υπερασπίζονται όπως εκείνος τον πολιτισμό και τη γλώσσα της Καταλονίας.
Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι υπενθύμισε ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναλάβει και πάλι τον έλεγχο της περιοχής αν ο Τόρα παραβιάσει το Σύνταγμα.

Ο Πουτζντεμόν υπογράμμισε το Σάββατο σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa πως ο διάδοχός του "αναλαμβάνει την εξουσία υπό προσωρινές συνθήκες και το γνωρίζει. Από τις 27 Οκτωβρίου θα μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές".
Η πρώτη δίκη των 25 αυτονομιστών ηγετών που διώκονται για εξέγερση και άλλα αδικήματα μπορεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, μια καλή στιγμή προκειμένου να κινητοποιηθούν οι Καταλανοί αυτονομιστές κατά της "καταστολής" σε μια προεκλογική εκστρατεία, σημειώνουν Ισπανοί σχολιαστές.
Εννέα από αυτούς τους ηγέτες έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση και επτά άλλοι, μεταξύ των οποίων ο Κάρλες Πουτζντεμόν, έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.
Στην πλειονότητά τους ανήκουν στους δύο μεγάλους πολιτικούς σχηματισμούς που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας -στον συντηρητικό PDECAT και στη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC)- που πρεσβεύουν μια πιο μετριοπαθή πολιτική.
Όμως ενισχυμένος από την επιτυχία του στις εκλογές του Δεκεμβρίου όπου το ψηφοδέλτιό του "Μαζί για την Καταλονία" συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους ο Πουτζντεμόν κατάφερε να επιβάλει τον υποψήφιό του επιφορτίζοντάς τον να συνεχίσει την αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:51

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.