Γιούλια Σκριπάλ: «Δυναμώνω μέρα με τη μέρα»

Δήλωση της Γιούλια Σκριπάλ έδωσε στη δημοσιότητα η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, στην οποία δηλώνει ότι η κατάσταση της υγείας της βελτιώνεται διαρκώς.

«Ξύπνησα πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα και χαίρομαι να πω ότι η δύναμή μου αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Είμαι ευγνώμων για το ενδιαφέρον προς το πρόσωπό μου και για τα πολλά μηνύματα καλής θέλησης που έχω λάβει», αναφέρει η 33χρονη Ρωσίδα.
Στη συνέχεια ευχαριστεί όσους έσπευσαν σε βοήθεια της ίδιας και του πατέρα της στο Σόλσμπερι, καθώς και το προσωπικό του Περιφερειακού Νοσοκομείου του Σόλμπερι για τη φροντίδα και τον επαγγελματισμό τους.
«Είμαι βέβαιη ότι καταλαβαίνετε πως το όλο επεισόδιο είναι κάπως αποπροσανατολιστικό και ελπίζω ότι θα σεβαστείτε την ιδιωτικότητά τη δική μου και της οικογένειάς μου κατά την περίοδο ανάρρωσής μου», καταλήγει η δήλωση της Γιούλια Σκριπάλ.
Η δήλωση μέσω της Μητροπολιτικής Αστυνομίας έρχεται λίγες ώρες μετά από την προβολή ηχητικού στη ρωσική τηλεόραση που φέρεται να είναι ηχογραφημένη τηλεφωνική επικοινωνία της Γιούλια Σκριπάλ με την ξαδέρφη της Βικτόρια που ζει στη Μόσχα. Στη συζήτηση αυτή η Γιούλια Σκριπάλ φέρεται να λέει ότι η κατάσταση της υγείας τόσο της ίδιας όσο και του πατέρα της Σεργκέι Σκριπάλ βελτιώνεται.

Δημοσιοποίηση των ερευνών του ΟΑΧΟ για την υπόθεση Σκριπάλ ζητά η Ρωσία

Στο μεταξύ ο πρέσβης της Ρωσίας στο Λονδίνο Αλεξάντερ Γιακοβένκο κάλεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη βρετανική κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης έρευνας του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) για τη χρήση της ουσίας νόβιτσοκ κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ.
Είπε ότι η Ρωσία θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα εφόσον διευκρινιστεί ότι οι ειδικοί που διεξάγουν την έρευνα είναι ανεξάρτητοι και όχι Βρετανοί.
Απέρριψε επίσης τις κατηγορίες ότι η Ρωσία έχει παραγάγει ποτέ χημικές ουσίες της οικογένειας νόβιτσοκ. «Δεν έχουν απομείνει άλλα χημικά (όπλα) στη Ρωσία», συμπλήρωσε. Σημείωσε δε ότι η συζήτηση για τις ουσίες νόβιτσοκ ξεκίνησε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν περίπου 20 χώρες που έχουν τη δυνατότητα παρασκευής τέτοιων ουσιών.
Ο κ. Γιακοβένκο σημείωσε ότι οι 15 χώρες που καταψήφισαν χθες κατά πλειοψηφία σε συνεδρίαση του ΟΑΧΟ το ρωσικό αίτημα για κοινή έρευνα Βρετανίας-Ρωσίας επί της υπόθεσης, ψήφισαν «κατά της διαφάνειας».
Εκτίμησε ότι οι 17 χώρες που απείχαν δέχθηκαν πιέσεις και σχολίασε ότι η διεθνής κοινότητα «δεν είναι έτοιμη να σταθεί στο πλευρό της Βρετανίας και των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας». Είπε επίσης ότι το 68% «του βρετανικού κοινού» που συμμετείχε σε δημοσκόπηση της ρωσικής πρεσβείας στο Twitter συντάχθηκαν με τη Μόσχα.
Κατηγόρησε τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον για ψευδείς δηλώσεις αναφορικά με την ουσία που χρησιμοποιήθηκε για την προέλευσή της και απέρριψε τα περί κινήτρων της Μόσχας να δολοφονήσει τον πρώην διπλό κατάσκοπο.
Είπε επίσης ότι είναι ψευδές να λέει η βρετανική κυβέρνηση ότι η Ρωσία δεν παρείχε απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε το Λονδίνο σε σχέση με την υπόθεση. «Αυτοί δε συνεργάζονται μαζί μας», είπε ο Ρώσος πρέσβης, κατηγορώντας τη Βρετανία για παραβίαση διεθνών υποχρεώσεών της και λέγοντας ότι έχει κατατεθεί αίτημα προξενικής επικοινωνίας με τη Γιούλια Σκριπάλ.
Συμπλήρωσε ότι η ανιψιά του Σεργκέι Σκριπάλ, Βικτόρια, η οποία υποστηρίζει ότι επικοινώνησε με τη Γιούλια Σκριπάλ και ότι εκείνη της είπε πως η υγεία και των δύο βελτιώνεται, αναμένει βίζα για να επισκεφθεί το Λονδίνο «το συντομότερο δυνατό».
Κληθείς να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ Γιούλια και Βικτόρια Σκριπάλ που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση, ο κ. Γιακοβένκο απάντησε μόνο ότι δεν έχει πληροφόρηση από τη βρετανική πλευρά για την πορεία της υγείας των Σκριπάλ.
Σε ό,τι αφορά την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από τη Βρετανία είπε ότι δεν αποδέχεται τον ισχυρισμό της βρετανικής κυβέρνησης ότι επρόκειτο για κατασκόπους και σχολίασε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι στο χειρότερο σημείο πολλών ετών.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι και οι Ρώσοι είναι καχύποπτοι με τους Βρετανούς, σημειώνοντας ότι πολλοί Ρώσοι υπήκοοι έχουν πεθάνει υπό περίεργες συνθήκες επί βρετανικού εδάφους (σσ: θάνατοι για τους οποίους στη Βρετανία υπάρχουν υποψίες περί ρωσικής ανάμιξης). «Γιατί σημειώνονται εδώ αυτοί οι θάνατοι;» διερωτήθηκε ο Ρώσος πρέσβης, ο οποίος ωστόσο δεν απάντησε σε άλλο ερώτημα για το αν μπορεί να εξηγήσει γιατί είναι μόνο Ρώσοι υπήκοοι που πεθαίνουν υπό περίεργες συνθήκες στη Βρετανία και όχι υπήκοοι άλλων χωρών.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, ΡΙΚ Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:35

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.