Ο Πρόεδρος Τουσκ θα θέσει στον Ερντογάν το θέμα της τουρκική παραβατικότητας

Ο Πρόεδρος Τουσκ θα θέσει στον Ερντογάν στη Βάρνα το θέμα της τουρκική παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος προσέθεσε ότι ένα ισχυρό λεκτικό μήνυμα για το θέμα στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου θα τον ενισχύσει.

Σύμφωνα κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε σήμερα επίσημα τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τη Σϋνοδο Κορυφής, συζήτηση των 28 ηγετών της ΕΕ για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, θα διεξαχθεί στο δείπνο των ηγετών, το βράδυ της Πέμπτης.

“Σε αυτό το πλαίσιο και για αυτό το θέμα αναμένω τον κ.Αναστασιάδη και τον κ.Τσίπρα να λάβουν το λόγο”, δήλωσε συγκεκριμένα ο κοινοτικός αξιωματούχος.
Κληθείς  να δώσει διευκρινίσεις για το σημείο αυτό της Συνόδου, αλλά και για το θέμα της διεξαγωγής της συνάντησης ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα και την εντολή με την οποία θα πάει σε αυτή ο Πρόεδρος Τουσκ, ο κοινοτικός αξιωματούχος απάντησε: “το άμεσο επιχειρησιακό ερώτημα θα είναι αν θα έχουμε σύνοδο με την Τουρκία, ή όχι”. Τόνισε δε, “η απάντηση νομίζω θα είναι πως είναι θετική”, διευκρινίζοντας πως “αυτή είναι η αίσθηση τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Λευκωσία”.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε μάλιστα ότι “μιλώντας για μια άτυπη εντολή προς τον Πρόεδρο Τουσκ”, ο οποία θα πάει στη Σύνοδο της Βάρνας, “δεν χρειάζεται κανείς να πείσει τον Πρόεδρο Τουσκ πως όταν θα δει τον Ερντογάν θα πρέπει να του θέσει το ζήτημα των παράνομων πράξεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, διότι μιλάμε και για την Ελλάδα και όχι μόνο για την Κύπρο”. Ωστόσο συμπλήρωσε πως “αν βέβαια τον ακολουθεί και ένα ισχυρό κείμενο συμπερασμάτων, τότε το μήνυμά του θα είναι ακόμα πιο ισχυρό”. Ο κοινοτικός αξιωματούχος είπε μάλιστα πως “αυτό εργαζόμαστε να πετύχουμε με τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφό μας”.
Σε ό,τι αφορά τις ελπίδες της Τουρκίας για την δυνατότητα απόδοσης απελευθέρωσης θεωρήσεων διαβατηρίων στην Τουρκία, ο κοινοτικός αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει και παρέπεμψε στην Κομισιόν για το αν αυτή εκτιμά για το αν και κατά πόσο η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα 72 προαπαιτούμενα και σημείωσε πως ο ίδιος δεν είναι τόσο αισιόδοξος, ούτε για τη visa, ούτε και για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης. "Αν έχουμε διαφορετικές απόψεις και ερμηνείες, να στείλουμε μια τεχνική αποστολή να δει τις συμβαίνει με τα προαπαιτούμενα", δήλωσε ο αξιωματούχος.
Τόνισε δε ότι "η συνάντηση της Βάρνας έχει να κάνει με την διαχείριση προσδοκιών και από τις δύο πλευρές, τη συνεργασία στη μετανάστευση, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, έκεί που έχουμε κοινά συμφέροντα, ίσως δούμε μακροπρόθεσμες προοπτικές όχι όμως και τη visa ή την τελωνειακή ένωση", κατέληξε.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:49

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.