Εν αναμονή βρετανικής πρότασης για οικονομικό διακανονισμό

Την πρότασή της για αύξηση του ποσού που θα προσφέρει η Βρετανία στην ΕΕ έναντι μελλοντικών υποχρεώσεών της ώστε να άρει το αδιέξοδο που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η Τερέζα Μέι. Η πρόταση θα συζητηθεί στο κλειστό δεκαμελές υπουργικό συμβούλιο που χειρίζεται υποθέσεις του Brexit.


 
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μέι δε θα προσδιορίσει συγκεκριμένο ποσό. Ωστόσο, αναμένεται να συμπεριλάβει στις δεσμεύσεις που θεωρεί ότι έχει αναλάβει η χώρα διάφορες κατηγορίες εισφορών που εκτιμάται ότι σχηματίζουν για το Λονδίνο έναν λογαριασμό της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων λιρών.
 
Το ποσό αυτό αναμένεται να προσφερθεί από την κα Μέι στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την Παρασκευή. Θα είναι ένα ποσό επιπλέον των περίπου 20 δισεκατομμυρίων λιρών που η Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να καταβάλλει στην ΕΕ με την ομιλία της Φλωρεντίας έναντι υποχρεώσεων στον τρέχοντα κοινοτικό προϋπολογισμό.
 
Πρόκληση για την κ. Μέι θα είναι να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των ένθερμων Brexiteers Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκόουβ που μετέχουν αυτού του κλειστού Υπουργικού Συμβουλίου. Οι πληροφορίες των βρετανικών εφημερίδων διίστανται ως προς τα κατά πόσο ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Περιβάλλοντος αντίστοιχα είναι έτοιμοι ή όχι να αποδεχθούν την πρόταση της Πρωθυπουργού.
 
Εφόσον υπάρξει συμφωνία, η κ. Μέι αναμένεται να ζητήσει την έγκριση του πλήρους υπουργικού συμβουλίου πριν από τη συνάντησή της με τον κ. Τουσκ.
 
Μιλώντας, ωστόσο, εκ μέρους βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος που στηρίζουν το Brexit, ο πρώην γραμματέας του κόμματος Ρίτσαρντ Χάλφον σχολίασε ότι οι πολίτες «θα τρελαθούν» αν η κυβέρνηση υποκύψει στις ευρωπαϊκές πιέσεις για έναν υπέρογκο οικονομικό διακανονισμό για το Brexit.
 
Το θέμα του κόστους του «διαζυγίου» αποτελεί βασικό εμπόδιο στην πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Ο κ. Τουσκ έχει ζητήσει πρόοδο έως τις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να υπάρξει πιθανότητα έγκρισης έναρξης της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα γίνει λίγες εβδομάδες αργότερα.
 
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε στην ουσία ότι ενδεχόμενη πρόθεση της Βρετανίας να απομακρυνθεί από το μοντέλο κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ μετά από το Brexit θα απειλούσε με απόρριψη της τελικής συμφωνίας από τα 27 εθνικά κοινοβούλια και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Αντίθετα, συμπλήρωσε, εάν η Βρετανία θελήσει να μείνει κοντά στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας της στη μετα-Brexit εποχή, τότε η ΕΕ θα προσφέρει «την πιο φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» που έχει συνάψει με τρίτες χώρες.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΚΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:14

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Μικρά τα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας που επηρέασε πολλές περιοχές της Ελλάδας
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών για τη πράσινης φορολογίας, έστειλε το ΑΚΕΛ
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
11:47
Ατύχημα η έκρηξη που σημειώθηκε σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Το υπουργείο Υγείας έθεσε θέμα στον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ πριν από την καταστροφή φαρμάκων
09:36
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.