«Φιλόδοξη και θετική» για το μέλλον του Brexit η Μέι

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι απέφυγε για ακόμα μια φορά κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες να προσδιορίσει το ποσό που είναι διατεθειμένη να πληρώσει για την έξοδο της χώρας της από την ΕΕ.

Απαντώντας σε επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις, η κα Μέι είπε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από την ομιλία της στη Φλωρεντία, όταν είχε δεσμευθεί πως το Λονδίνο θα καλύψει τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του τρέχοντος μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ – δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι Times αναφέρουν ότι η κα Μέι είπε κατ’ ιδίαν σε ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες πως είναι διατεθειμένη να διπλασιάσει αυτό το ποσό εφόσον προχωρήσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση. Στη δημοσιογραφική διάσκεψη απέφυγε είτε να επιβεβαιώσει είτε να διαψεύσει την πληροφορία.
Στο ερώτημα αν η βρετανική εισφορά θα μπορούσε να φτάσει στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως φέρεται να είναι η κατώτερη απαίτηση των Ευρωπαίων, η κα Μέι είπε ότι οι προτάσεις για τον οικονομικό διακανονισμό θα μελετηθούν «γραμμή προς γραμμή».
Πρόσθεσε ότι το τελικό ποσό θα προκύψει «ως μέρος της τελικής συμφωνίας», χωρίς να διευκρινίσει πότε θα γίνει αυτό.
Οι διαφωνίες επί του οικονομικού διακανονισμού της βρετανικής αποχώρησης είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο επιμέρους ζήτημα αυτής της φάσης των συνομιλιών, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας και των Βρετανών κατοίκων της ΕΕ η κα Μέι επανέλαβε ότι μία συμφωνία είναι «σε απόσταση αναπνοής». Πρόσθεσε ότι έχει υπάρξει σαφής πως «ό,τι κι αν συμβεί» θέλει οι Ευρωπαίοι κάτοικοι και οι οικογένειές τους να παραμείνουν στη Βρετανία και μετά από το Brexit.
Ως προς το θέμα των μελλοντικών συνόρων στην Ιρλανδία, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η ειρηνευτική συμφωνία του Μπέλφαστ πρέπει να είναι «στην καρδιά» της συζήτησης και ότι δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στα σκληρά σύνορα του παρελθόντος.
Η κα Μέι είπε ότι στο δείπνο της Πέμπτης ανέπτυξε στους υπόλοιπους 27 ηγέτες το όραμά της για μια «βαθιά και ειδική συνεργασία» στο μέλλον.
«Είμαι φιλόδοξη και θετική για το μέλλον της Βρετανίας και των διαπραγματεύσεων, αλλά ξέρω ότι έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για ένα αποτέλεσμα το οποίο θα μπορούμε να στηρίξουμε».
Λίγα λεπτά πριν από τη συνέντευξη Τύπου της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε ανακοινώσει την έγκριση από τους 27 της έναρξης εσωτερικών μόνο προπαρασκευαστικών συνομιλιών για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, που θα αφορά τη μελλοντική εμπορική σχέση με τη Βρετανία.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:56

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.