Επ. Υπ: Η Τουρκία να διευκολύνει τη ΔΕΑ

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης επανέλαβε την έκκληση της προς την Τουρκία να παράσχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα, καθώς και στα στρατιωτικά της αρχεία, διευκολύνοντας έτσι το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).


 
Οι 47 Μόνιμοι Αντιπρόσωποι, που εκπροσωπούν τους Υπουργούς Εξωτερικών, αποφάσισαν την Πέμπτη να συνεχίσουν την εξέταση του θέματος των αγνοουμένων στην συνάντησή τους, τον Ιούνιο του 2018.
 
Στην απόφαση που εξέδωσαν αναφορικά με τον βαθμό συμμόρφωσης της Τουρκίας στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή «Κύπρου εναντίον Τουρκίας», οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι «υπογράμμισαν τον επείγοντα χαρακτήρα του να συνεχίσουν οι τουρκικές αρχές την προδραστική (proactive) τους προσέγγιση παρέχοντας προς την Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) κάθε αναγκαία βοήθεια για να συνεχίσει να επιτυγχάνει απτά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό».
 
Κάλεσαν επίσης τις τουρκικές αρχές να παρέχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε κάθε πιθανή στρατιωτική περιοχή στα κατεχόμενα, αλλά και να δώσουν με δική τους πρωτοβουλία (proprio motu) κάθε πληροφορία από τα σχετικά αρχεία – περιλαμβανομένων των στρατιωτικών αρχείων – που έχουν στην κατοχή τους για σημεία ταφής ή για οποιοδήποτε άλλο χώρο, όπου μπορεί να εντοπιστούν λείψανα αγνοουμένων.
 
Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι «σημείωσαν με ενδιαφέρον την πληροφόρηση που υποβλήθηκε από τις τουρκικές αρχές, ιδιαίτερα σε σχέση με την εξουσιοδότηση που δόθηκε στη ΔΕΑ το 2017 ώστε να προχωρήσει με ανασκαφές σε μια 11η στρατιωτική ζώνη, επιπρόσθετα στις δέκα ζώνες όπου η ΔΕΑ έχει ήδη πρόσβαση φέτος, καθώς και για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της επιτροπής αρχείου που συστήθηκε από την τουρκική πλευρά για να εξετάσει τα σχετικά αρχεία ενόψει των πληροφοριών που ζητήθηκαν από τη ΔΕΑ για τις τοποθεσίες λειψάνων».
 
Επίσης, οι εκπρόσωποι των 47 κρατών μελών «σημείωσαν την επικαιροποιημένη πληροφόρηση που υπέβαλαν οι τουρκικές αρχές σε σχέση με την πρόοδο που σημειώθηκε στις έρευνες που διενεργούνται από τη Μονάδα Αγνοουμένων» της ψευδοαστυνομίας και «επανέλαβαν την έκκληση τους προς τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα αυτών των ερευνών και την ταχεία ολοκλήρωσή τους και να συνεχίσουν να τηρούν ενήμερη την Επιτροπή για την πρόοδο αυτών των ερευνών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον Ανδρέα Βαρνάβα».
 
Σύμφωνα με την απόφαση, οι εκπρόσωποι των Υπουργών επανέλαβαν την πρόσκλησή τους προς τις τουρκικές αρχές να διαβιβάσουν προς την Επιτροπή την πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα των τελικών εκθέσεων επί των ερευνών που ολοκληρώθηκαν μέχρι στιγμής.
 
Επιπρόσθετα, εξέφρασαν την σταθερή επιμονή τους σε σχέση με την άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει την αποζημίωση που επιδίκασε το ΕΔΑΔ ενώ επανέλαβαν την έκκληση τους προς τις τουρκικές αρχές να καταβάλουν χωρίς καθυστέρηση τα ποσά που επιδικάστηκαν στην απόφαση της 12ης Μαΐου 2014. Η Τουρκία οφείλει βάσει της απόφασης αυτής να καταβάλει συνολικά €90 εκ. σε συγγενείς των αγνοουμένων και σε εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους.
 
Όσον αφορά τις υποθέσεις «Βαρνάβα και Άλλοι» για αγνοουμένους και «Ξενίδη-Αρέστη» που αφορά κατεχόμενες περιουσίες, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι επανέλαβαν με ξεχωριστές αποφάσεις τους την έκκλησή τους προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με την άνευ όρων υποχρέωσή της να πληρώσει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το ΕΔΑΔ χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, υπό το φως της ενδιάμεσης απόφασης που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών για τις περιπτώσεις αυτές.
 
Συμφώνησαν τέλος να εξετάσουν εκ νέου τις δύο υποθέσεις στη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο του 2017.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΓΚΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:37

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.