Υπουργικό συμβούλιο ενόψει της ομιλίας Μέι για Brexit

Το υπουργικό συμβούλιο έχει συγκαλέσει για σήμερα η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, στην αρχή ενός διημέρου που περιλαμβάνει τη βαρυσήμαντη ομιλία της στη Φλωρεντία για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για το περιεχόμενο της αυριανής ομιλίας της Πρωθυπουργού.

Το υπουργικό συμβούλιο συγκαλείται υπό τη σκιά της αντιπαράθεσης που ξέσπασε στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του Συντηρητικού Κόμματος μετά από εκτενέστατο άρθρο του Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον που εκλήφθηκε ως «προειδοποίηση» προς την Πρωθυπουργό να μην υποκύψει στις πιέσεις για ένα σχετικά ήπιο Brexit.
Μία από τις κύριες διαφωνίες έγκειται στο κατά πόσο η Βρετανία θα πρέπει να συνεχίσει να συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια μίας μεταβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης ισχυρίζονται ότι τελικά ο κ. Τζόνσον αποδέχθηκε τη θέση της Πρωθυπουργού ότι ένας τέτοιος διακανονισμός είναι σκόπιμος. Όλα αυτά, ωστόσο, έχουν γίνει εν μέσω φημών και διαψεύσεων για πρόθεση παραίτησης του κ. Τζόνσον με σκοπό μεταξύ άλλων να κλονίσει την κα Μέι λίγες ημέρες πριν από το ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ, που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου.
Στην ομιλία της η Βρετανίδα Πρωθυπουργός αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες των FinancialTimes, να προτείνει στις Βρυξέλλες την καταβολή από το Λονδίνο ενός ποσού ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι μελλοντικών υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα είναι η πρώτη πρόταση με συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη από τη βρετανική πλευρά.
Η κα Μέι ελπίζει ότι μία τέτοια κίνηση θα βελτίωνε το κλίμα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, καθώς παράλληλα υπολογίζεται ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός έχει ένα έλλειμμα αντίστοιχου μεγέθους έως το 2020. Ωστόσο οι εκτιμήσεις για το ποσό που ζητά η ΕΕ από τη Βρετανία κυμαίνονται από 60 έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήδη προειδοποιούν για αρνητική αντίδραση σε περίπτωση που όντως αυτή θα είναι η οικονομική πρόταση της Βρετανίας.
Ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων για τους όρους του διαζυγίου Βρετανίας-ΕΕ θα αρχίσει την προσεχή Δευτέρα, με μία εβδομάδα καθυστέρηση.
Η Τερέζα Μέι είναι, εξάλλου, αντιμέτωπη με επικρίσεις από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Βρετανία διότι στη χθεσινή ομιλία της από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών δεν αναφέρθηκε στο Brexit.
Στις ΗΠΑ, πάντως, η κα Μέι απέσπασε τη δήλωση του Προέδρου Τραμπ μετά από το Brexitη Ουάσιγκτον αναμένεται «να κάνει πολύ εμπόριο» με τη Βρετανία.
 
Πηγή: Αθανάσιος Γκαβός

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:39

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.