Ισπανία: Επέμβαση αστυνομίας για απομάκρυνση Εθνοφυλάκων

Μία ομάδα από Εθνοφύλακες, που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι από χθες το πρωΐ μέσα στην έδρα του καταλανικού συμβουλίου Οικονομικών στη Βαρκελώνη, κατόρθωσαν σήμερα τα ξημερώματα να εξέλθουν χάρις στην επέμβαση της τοπικής αστυνομίας Mossos d’ Esquadra, που δημιούργησε ένα διάδρομο ανάμεσα στο πλήθος που πολιορκούσε το κτήριο αμέσως μετά την επιχείρηση της Εθνοφυλακής.

Πέντε άνδρες της Εθνοφυλακής με πολιτικά κατόρθωσαν να περάσουν στις τρεις το πρωΐ και αφού διέσχισαν μία μικρή απόσταση στη Ράμπλα, στράφηκαν προς την Γκραν Βία όπου επιβιβάσθηκαν σε αστυνομικά αυτοκίνητα, τα οποία επίσης απομακρύνθηκαν με τη συνοδεία των Mossos.

Μία ομάδα από τους διαδηλωτές, που συνεχίζουν να πολιορκούν την έδρα του συμβουλίου, έρριψαν εναντίον τους αντικείμενα και προπηλάκισαν τους Εθνοφύλακες, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση των ερευνών κατόπιν δικαστικής εντολής για να παρεμποδισθεί το καταλανικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, που έχει ακυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Οι Mossos d’ Esquadra κατόρθωσαν να δημιουργήσουν έναν διάδρομο γύρω από την πόρτα, απομακρύνοντας σηκωτούς όσους από τους διαδηλωτές παρέμεναν καθιστοί στην είσοδο για να εμποδίσουν την έξοδο των Εθνοφυλάκων.

Μετά την έξοδο της πρώτης ομάδας των Εθνοφυλάκων, άλλοι δυο ένστολοι βγήκαν από το συμβούλιο για να διαπιστώσουν την κατάσταση των οχημάτων τους που βρίσκονται σταθμευμένα έξω και αφού είδαν ότι κάποια από αυτά έχουν σκασμένα λάστιχα, και είναι καλυμμένα με προεκλογικά φυλλάδια και συνθήματα, επανήλθαν στο εσωτερικό του συμβουλίου.

Έπειτα κάποιοι άλλοι Εθνοφύλακες βγήκαν στον δρόμο για να φωτογραφήσουν τα οχήματα που είχαν υποστεί ζημιές. Εντός του συμβουλίου Οικονομίας της καταλανικής Τζενεραλιτάτ εξακολουθούν να βρίσκονται 15 Εθνοφύλακες.

Η έξοδος από το πολιορκημένο κτήριο (η δημοτική αστυνομία εκτιμά πως 40.000 άνθρωποι έχουν κατακλύσει την είσοδό του και την περιοχή γύρω από αυτό) είχε αποδειχθεί μία άκρως ευαίσθητη επιχείρηση, καθώς ο επικεφαλής των Mossos d’ Esquadra Τζουσέπ Λιουΐς Τραπέρο είχε διατάξει τους άνδρες του να αποφύγουν τη χρήση βίας.

Εν μέσω της σύγχυσης που είχε επικρατήσει μέσα στη νύκτα, φήμες κυκλοφόρησαν πως οι Εθνοφύλακες επρόκειτο να επιχειρήσουν έξοδο από το γειτονικό κινηματοθέατρο ‘Κολισέουμ’ . Οι διαδηλωτές έσπευσαν να κλείσουν την είσοδό του φωνάζοντας συνθήματα και δημιουργώντας ένταση, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους ηθοποιούς να βγουν στην πόρτα για να δουν τι συμβαίνει.

Μετά τις δύο το πρωΐ σήμερα, εξήλθαν από το συμβούλιο Οικονομίας κάποιοι από τους υπαλλήλους του, οι οποίοι έγιναν δεκτοί από το πλήθος με ζητωκραυγές και συνθήματα όπως «δεν είστε μόνοι σας».

Η ένταση για τις αστυνομικές επιχειρήσεις κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος μεταφέρθηκε και στη διάσημη όπερα της Βαρκελώνης, το ‘Λισέου’ , όπου μία ομάδα από θεατές τραγούδησε τον εθνικό ύμνο της Καταλωνίας «Els Segadors», πριν την έναρξη της όπερας «Un ballo di maschera» του Τζουζέπε Βέρντι. Μάλιστα είχαν κρεμάσει στα θεωρία σημαίες της Καταλωνίας και επανέλαβαν αρκετές φορές το σύνθημα «votarem» (θα ψηφίσουμε). Πολλοί από τους παριστάμενους ανέβασαν στο διαδίκτυο βίντεο από τα κινητά τηλέφωνά τους, που αποδεικνύουν πόσο η πολιτική ένταση έχει μετατεθεί και στον χώρο του θεάματος.

Γιώργης-Βύρων Δάβος

Πηγή: ΕFE, La Vanguardia, El Pais, El Periodico,ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:39

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.