Ευρωπαϊκό Δικαστήριο : Οι αλιείς τόνου δεν θα πάρουν αποζημίωση

Οι αλιείς τόνου δεν δικαιούνται αποζημίωση λόγω της πρόωρης απαγορεύσεως της αλιείας τόνου το 2008, από την Κομισιόν, έκρινε σήμερα το Δικαστήριο της ΕΕ, επικυρώνοντας προηγούμενη απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, κατά της οποίας είχαν προσφύγει Ισπανοί αλιείς.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η αγωγή των Ιταλών αλιέων ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου είναι προδήλως αβάσιμη, στο μέτρο που επικαλούνται, προς όφελός τους, παράταση της περιόδου αλιείας χορηγηθείσα παρανόμως στους Ισπανούς αλιείς.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Δικαστήριο απορρίπτει την αίτηση αναιρέσεως παρατηρώντας, πρώτον, ότι το δεδικασμένο καλύπτει μόνον τα πραγματικά και νομικά ζητήματα, τα οποία επιλύθηκαν όντως ή κατ’ ανάγκη με δικαστική απόφαση.

Το Γενικό Δικαστήριο είχε ήδη απορρίψει την αγωγή, κρίνοντας ότι η επιβολή δύο διαφορετικών ημερομηνιών απαγορεύσεως της αλιείας, αφενός, για τα σκάφη γρι-γρι υπό ελληνική, γαλλική, ιταλική, κυπριακή και μαλτεζική σημαία και, αφετέρου, για τα σκάφη γρι-γρι υπό ισπανική σημαία δεν συνιστούσε, αυτή καθ αυτήν, κατάφωρη παραβίαση της αρχής της απαγορεύσεως των διακρίσεων.

Κατά συνέπεια, εφόσον  το Γενικό Δικαστήριο δεν αποφάνθηκε, με την προμνησθείσα διάταξη περί καταργήσεως της δίκης, επί της προσφυγής που άσκησε η Ιταλική Δημοκρατία με αίτημα την ακύρωση του κανονισμού του 2008, δεν μπορεί να του προσαφθεί ότι υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκιο εκτιμώντας, με την αναιρεσιβαλλόμενη απόφαση, την αγωγή αποζημιώσεως των αναιρεσειόντων βάσει των προηγούμενων αποφάσεων.

Τέλος το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι η αρχή της ίσης μεταχειρίσεως πρέπει να συμβαδίζει με την τήρηση της νομιμότητας, κατά την οποία ουδείς δύναται να επικαλεστεί υπέρ αυτού παρανομία που διαπράχθηκε υπέρ τρίτου. Κατά συνέπεια, το γεγονός ότι τα υπό ισπανική σημαία σκάφη γρι-γρι επωφελήθηκαν παρανόμως από μία επιπλέον εβδομάδα αλιείας δεν μπορεί να δικαιολογήσει δικαίωμα αποζημιώσεως υπέρ των αλιέων που αλιεύουν με σκάφη υπό ελληνική, γαλλική, ιταλική, κυπριακή και μαλτεζική σημαία.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου/ ΡΙΚ/ Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:49

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Tρίτη 16 Απριλίου 2024
06:40
Κύπρος: Αυξανεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
06:31
Ελλάδα: Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατέρχονται οι εργαζόμενοι
06:28
ΔΟΑΕ: Πλησιάζουμε επικίνδυνα σε πυρηνικό δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
06:18
Τις προοπτικές της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος στο Λονδίνο
06:03
Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στη Μέση Ανατολή
05:56
Μπάιντεν: Στόχος η αποφυγή της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
05:47
Ισραηλινός στρατός: Τα θύματα της επίθεσης της 1ης Απριλίου ήταν τρομοκράτες
05:40
Τμήμα Μετεωρολογίας 1ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
05:38
Παγκόσμια ανησυχία για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή προκαλεί η απόφαση του Ισραήλ να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν
05:29
15 Απριλίου
Κλειστή η λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού στη Λεμεσό λόγω οδικών έργων
22:32
Άλλα δύο σκάφη με περισσότερους από 100 παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκαν στα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο
21:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.