ΕΕ :Έγκριση κανονισμού για εφοδιασμό με φυσικό αέριο

Οι ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν έκτακτο πρόβλημα στον εφοδιασμό τους με φυσικό αέριο, θα μπορούν να βασίζονται στην παροχή βοήθειας από τις γειτονικές τους χώρες, βάσει του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος είχε ήδη συμφωνηθεί ανεπισήμως από τους Ευρωβουλευτές και τους Ευρωπαίους Υπουργούς και ο οποίος εγκρίθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
 
Σχετική έκθεση είχε εκπονήσει ο Ευρωβουλευτής Jerzy Buzek ( EΛΚ).

Με βάση τον κανονισμό, κάθε χώρα της ΕΕ που αντιμετωπίζει πρόβλημα στον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο, θα μπορεί να ειδοποιεί άμεσα τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενεργοποιώντας κατά αυτόν τον τρόπο την παροχή διασυνοριακής βοήθειας με σκοπό την πρόληψη διακοπών στην παροχή φυσικού αερίου.
 
Ο κανονισμός αυτός είναι το δεύτερο κομμάτι του νομοθετικού πακέτου για την Ενεργειακή Ένωση που τίθεται σε ψηφοφορία στο ΕΚ. Το πρώτο που αφορούσε τους πανευρωπαϊκούς κανόνες για τις ενεργειακές συμφωνίες των κρατών μελών της ΕΕ με τρίτες χώρες εγκρίθηκε από το ΕΚ τον περασμένο Μάρτιο.
 
Ο νέος κανονισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν το χειμώνα.
 
 Ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου αναφέρθηκε σε σημαντική έκθεση την οποία εκπόνησε ο κ.  Buzek, την οποία χαρακτήρισε οδηγό και καθοδηγητή για τα επόμενα χρόνια για τα ενεργειακά ζητήματα και μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης της Ανατολικής Μεσογείου με επένδυση από την ίδια την ΕΕ.

Ο κ.Χριστοφόρου τόνισε πως εάν θέλουμε μια σωστή ισχυρή ενεργειακή ένωση και ενεργειακή ασφάλεια, οφείλουμε πρωτίστως να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις. Οπως σημείωσε, δεν νοείται μια χώρα ουσιαστικά να είναι ο προμηθευτής του 1/3 του φυσικού αερίου ολόκληρης της ΕΕ και εισηγήθηκε αξιοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου.

Ανέφερε πως η Κύπρος με το Ισραήλ και την Ελλάδα καθώς και η Κύπρος με την Αίγυπτο και την Ελλάδα συνήψαν τριμερείς συμφωνίες για ενεργειακά ζητήματα τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει η Ε.Ε, η οποία επίσης μπορεί να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που έχει η Κύπρος και να επενδύσει σε τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο η Κύπρος αδυνατεί λόγω οικονομικής δυνατότητας να το πράξει.

Ο κ. Χριστοφόρου κάλεσε την ΕΕ να επενδύσει με κονδύλια ύψους 10 δισεκατομμυρίων για να μπορέσει όχι μόνο η Κύπρος και η περιοχή, αλλά και ολόκληρη η Ε.Ε να αποκτήσει ασφάλεια και αυτάρκεια.
 
  Πηγή : (ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:50

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.