H Koμισιόν ενέκρινε τα σχέδια διάσωσης της Air Berlin

Η Κομισιόν, ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ότι τελικώς εγκρίνει σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις τα σχέδια της Γερμανίας να χορηγήσει στην Air Berlin προσωρινό δάνειο  ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη διάσωση της αεροπορικής αυτής εταιρίας. Το μέτρο θα επιτρέψει την ομαλή εκκαθάριση της αφερέγγυας πλέον, Air Berlin χωρίς να στρεβλώσει αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά.



Στις 15 Αυγούστου, η Γερμανία κοινοποίησε στην Κομισιόν  την πρόθεσή της να χορηγήσει ένα "δάνειο γέφυρα" στην Air Berlin, μετά την αναστολή της σχετικής βοήθειας που ελάμβανε η εταιρία από την Etihad.  Σύμφωνα με το πλάνο, το γερμανικό δημόσιο πιστωτικό ίδρυμα KfW θα παράσχει πιστωτική διευκόλυνση ύψους έως 150 εκατ. ευρώ στην Air Berlin τους επόμενους μήνες, με σκοπό να επιτρέψει στην Air Berlin να συνεχίσει τις δραστηριότητές της και να διατηρήσει τις υπηρεσίες της, ενώ θα ολοκληρώνει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων. Στο τέλος της διαδικασίας, η Air Berlin αναμένεται να σταματήσει τη λειτουργία της και να βγει από την αγορά.

Κατά την Κομισιόν, γενικώς οι ενισχύσεις διάσωσης και αναδιάρθρωσης συγκαταλέγονται μεταξύ των κρατικών ενισχύσεων που προκαλούν τη μεγαλύτερη στρέβλωση και μπορούν να χορηγηθούν μόνο σε εταιρείες μόνο αν εξαντληθούν όλες οι άλλες επιλογές της αγοράς. Οι κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν σχετικά με τις ενισχύσεις διάσωσης και αναδιάρθρωσης επιτρέπουν στα κράτη μέλη να στηρίξουν προβληματικές επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ιδίως ότι τα μέτρα δημόσιας στήριξης είναι περιορισμένα στο χρόνο και το πεδίο εφαρμογής τους και συμβάλλουν στην επίτευξη στόχου κοινού ενδιαφέροντος.
Κατα τη γνωμάτευση επί της συγκεκριμένης υπόθεσης η Κομισιόν όμως έλαβε υπόψη το γεγονός ότι το δάνειο θα καταβληθεί σε δόσεις υπό αυστηρούς όρους. Συγκεκριμένα, η Air Berlin πρέπει να αποδεικνύει τις ανάγκες ρευστότητας της σε εβδομαδιαία βάση και νέες δόσεις θα καταβληθούν μόνο όταν έχει χρησιμοποιηθεί όλη η υπάρχουσα ρευστότητα. Η δε Γερμανία δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει ότι είτε το δάνειο θα επιστραφεί πλήρως, είτε η Γερμανία θα υποβάλει σχέδιο εκκαθάρισης για την Air Berlin.

Ως εκ τούτου η Κομισιόν  διαπίστωσε ότι το μέτρο θα συμβάλει στην προστασία των συμφερόντων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών και στη διατήρηση των υπηρεσιών επιβατικών αεροπορικών μεταφορών, ενώ ταυτόχρονα, οι αυστηροί όροι που συνδέονται με το δάνειο, η σύντομη διάρκειά του και το γεγονός ότι αναμένεται να σταματήσει η λειτουργία της Air Berlin στο τέλος της διαδικασίας, θα μειώσουν στο ελάχιστο τη στρέβλωση του ανταγωνισμού που ενδέχεται να προκληθεί από την κρατική στήριξη και κατά συνέπεια το μέτρο είναι συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:59

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.