Κοινή θέση του ΣΚ ΕΕ για τον προϋπολογισμό 2018

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ κατέστησε  σαφές ότι "ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2018 πρέπει να αφορά κυρίως την ανάπτυξη, την απασχόληση, την ασφάλεια και το χειρισμό της μετανάστευσης", ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι επιθυμεί επίσης να διατηρήσει επαρκές οικονομικό περιθώριο ώστε να ανταποκριθεί στις απρόβλεπτες ανάγκες. Τα Κράτη Μέλη υιοθέτησαν εξάλλου τη επίσημη κοινή θέση, στη βάση της οποίας θα γίνει διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν.


Το Συμβούλιο των Κ-Μ, επιθυμεί να χρησιμοποιηθούν περισσότερα από 122,5 δισεκατομμύρια ευρώ (σχεδόν το 85% των συνολικών πληρωμών) για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Άλλες σημαντικές προτεραιότητες είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών και η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Συνολικά, το Συμβούλιο προβλέπει υποχρεώσεις ύψους 158,9 δισ ευρώ και πληρωμές ύψους 144,4 δισ ευρώ. Πρόκειται για αύξηση κατά 0,6% και 7,4% αντίστοιχα σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2017. Η σημαντική αύξηση των πληρωμών αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι τα προγράμματα 2014-2020 θα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης δύο προτάσεις για να στηριχθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2017 για την παροχή βοήθειας στους νέους ανέργους, καθώς και στις ιταλικές περιοχές που πλήττονται από σειρά σεισμών το 2016.

"Το Συμβούλιο θεωρεί πως η θέση του για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους εμπεριέχει παροχή επαρκών μέσων για την υποστήριξη της εκτέλεσης των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ένωσης, καθώς και για την ουσιαστική σταθεροποίηση της δημοσιονομικής θέσης της ΕΕ με την αύξηση των δημοσιονομικών ρυθμίσεων ευελιξίας", δήλωσε Märt Kivine,  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας και ο κύριος διαπραγματευτής για τον προϋπολογισμό του 2018.

Οι σημερινές αποφάσεις του Συμβουλίου επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων στις 12 Ιουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:59

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.