ΕΕ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τη Βόρεια Κορέα «να εγκαταλείψει τα πυρηνικά, τα όπλα μαζικής καταστροφής και τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων με πλήρη, επαληθεύσιμο και μη αναστρέψιμο τρόπο και να παύσει αμέσως όλες τις σχετικές δραστηριότητες», σύμφωνα με επίσημη δήλωση της Υπάτης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο, η ΕΕ «προσβλέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ασχοληθεί με το θέμα και να πάρει μια σταθερή και αποτελεσματική στάση» και στη συνέχεια θα συντονίσει τις δράσεις της με τις αποφάσεις του.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος τόνισε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας «πρέπει να προβεί σε αξιόπιστο και ουσιαστικό διάλογο, με στόχο την επιδίωξη της πλήρους, επαληθεύσιμης και μη αναστρέψιμης αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου και την πλήρη εφαρμογή όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».Όπως επεσήμανε στο ίδιο μήνυμα, η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια τέτοια διαδικασία σε συνεννόηση με τους βασικούς εταίρους. «Η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ειρηνικά μέσα, προς όφελος όλων των Κορεατών, όλων όσων βρίσκονται στην περιοχή και ολόκληρου του κόσμου», σημειώνει στο μήνυμά της.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος αναφέρει, εκ μέρους της ΕΕ, ότι «η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) διενήργησε άλλη πυρηνική δοκιμή» και πως «για άλλη μια φορά, αυτή είναι μια άμεση και απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της ΛΔΚ να μην παράγει ή να δοκιμάζει πυρηνικά όπλα, όπως καθορίζεται από πολλαπλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και αποτελεί σημαντική πρόκληση, σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια πρόκληση για το παγκόσμιο καθεστώς μη διάδοσης».Η Φεντερίκα Μογκερίνι θα είναι σε επαφή με τους εταίρους κατά τη διάρκεια της ημέρας και συναντηθεί αύριο με τον εκτελεστικό γραμματέα της CTBT (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty ) Lassina Zerbo, και τον γενικό διευθυντή του ΙΑΕΑ (International Atomic Energy Agency) Yukiya Amano. Θα θέσει δε το ζήτημα της ΛΔΚ στην ημερήσια διάταξη της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Ταλίν την προσεχή εβδομάδα.

Καταδικαστική δήλωση εξέδωσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, δηλώνοντας πως πρόκειται για άλλη μια κατάφωρη παραβίαση πολλαπλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 2321 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2016.«Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για το αποσταθεροποιητικό πρότυπο συμπεριφοράς της Πιονγκγιάνγκ, το οποίο αποτελεί απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια», σημειώνει.Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρει ότι το καθεστώς πρέπει να παύσει αμέσως όλες τις υπάρχουσες δραστηριότητες πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων με πλήρη, επαληθεύσιμο και μη αναστρέψιμο τρόπο και να επαναλάβει το διάλογο με τη διεθνή κοινότητα.«Καλώ τη Βόρεια Κορέα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να εγκαταλείψει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που συμβάλλουν στην ένταση και την ανασφάλεια», καταλήγει ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:00

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.