Διάσταση απόψεων ΕΕ - ΗΒ για το Brexit

Μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου λίγες μέρες πριν την έναρξη του Δεύτερου γύρου των διαπραμγατεύσεων για το Brexit στις 17 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, καταγράφει ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής Διαπραγματευτής της Κομισιόν και εντεταλμένος από τα 27 κράτη μέλη να φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις.

Η επίσημη πλήρης θέση της ΕΕ, εγκρίθηκε σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων και θα αποσταλεί επισήμως και εγγράφως αύριο στο Λονδίνο.

Ο επικεφαλής  διαπραγματευτής της Κομισιόν ενημέρωσε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων για τις τελευταίες εξελίξεις ενόψει και του δεύτερου γύρου συζητήσεων που ξεκινά στις 17 Ιουλίου και αργότερα μέσα στη μέρα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της βουλής των Λόρδων, τον Τζέρεμυ Κόρμπυν, ηγέτη των Εργατικών, την Πρωθυπουργό της Σκοτίας και τον Πρωθυπουργό της Ουαλίας. "Φυσικά διαπραγματεύομαι μόνο με την βρετανική κυβέρνηση", δήλωσε ο Μ.Μπαρνιέ, τόσοσ στους συναδέλφους του όσο και στον Τύπο.

Μετά την συζήτηση στο Κολέγιο ο Μ.Μπαρνιέ, ενημερώνοντας τον Τύπο παραδέχθηκε ότι οι αποστάσεις είναι ακόμα μεγάλες και ο χρόνος περιορισμένο: "δεν ακούω ψιθύρους, μόνο τους χτύπους του ρολογιού".

Ο Επικεφαλής διαπραγματευτής επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει συζήτηση για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ - ΗΒ πριν καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος στα 4 βασικά θέματα που έχει αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής:

- τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών
- τις οικονομικές απαιτήσεις της ΕΕ από τη συμμετοχή του ΗΒ σε προγράμματα που θα συνεχίσουν να χρηματοδουτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ,
- την αποφυγή ενός "σκληρού συνόρου" μεταξύ Β.Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μ.Παρασκευής και
- η πρόσβαση των βρετανικών προϊόντων στην κοινή αγορά και όλα τα υπόλοιπα θέματα διαχωρισμού (Ευρωτόμ, δικαιοδοσία του ΔΕΕ κτλ).

Επί της ουσίας ο Μ.Μπαρνιέ κατέγραψε τις εξής διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών:

"Θέλουμε οι Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Βρετανούς που ζουν στην Ισπανία ή αλλού στην ΕΕ - Η τρέχουσα βρετανική θέση δεν επιτρέπει αμοιβαιότητα, δεδομένου ότι υποβάλλει τους πολίτες της ΕΕ στις Ηνωμένες Βασίλειο σε περιορισμούς της νομοθεσίας π.χ. για την οικογενειακή επανένωση", είπε ο Μπαρνιέ.

"Θέλουμε για τους Ευρωπαίους που ζούν στο ΗΒ να μπορούν να επικαλεστούν τα δικαιώματα τους απευθείας από τους στη βάση της συμφωνίας αποχώρησης - το Ηνωμένο Βασίλειο, θέλει να βάλει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα μπορούσε αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εγγυηθεί τη μακροπρόθεσμη διατήρηση τους", ξεκαθάρισε.

Συμπλήρωσε δε πως "θέλουμε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο τελικός εγγυητής των δικαιωμάτων αυτών - αν η Βρετανία αντιτίθεται, θα δημιουργήσει αβεβαιότητα για την αποτελεσματική και συνεπή εφαρμογή των εν λόγω δικαιωμάτων".

Και κατέληξε μάλιστα πως "θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα εποφεληθούν από σαφείς και απλές διοικητικές διαδικασίες. Οι προϋποθέσεις για τέτοιες διαδικασίες θα πρέπει να είναι ρητές και ξεκάθαρες".

Σε σχέση με τις οικονομικές απατήσεις της ΕΕ, είναι σημαντικό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει την ύπαρξη οικονομικών υποχρεώσεων από την περίοδο κατά την οποία είναι μέλος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων του ισχύοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, καταγράφει ο Μ.Μπαρνιέ.

"Στη συνέχεια μπορούμε να αρχίσουμε τις εργασίες για τη μεθοδολογία και να συμφωνήσουμε, σε αυτή την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων σε αυτή τη μεθοδολογία".

"Για θέματα που σχετίζονται με την Ιρλανδία, αρχίζουμε συζητήσεις σύντομα στη διατήρηση του Κοινού Χώρου μεταξύ της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και η προστασία των δεσμεύσεων της Μεγάλης Παρασκευής συμφωνία, σε όλες τις διαστάσεις της", ανέφερε ο Μ.Μπαρνιέ.

Σε θέματα τέτοιας σημασίας, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι είμαστε στην ίδια πολιτική γραμμή πριν αναζητηθούν τεχνικές λύσεις, διευκρίνισε.

"Η πρόοδος σε ένα ή δύο από τα τρία αυτά θέματα δεν θα είναι αρκετή για να προχωρήσουμε τη συζήτηση για το μέλλον μας σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο", κατέληξε ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής.

Γράφει:Αθανάσιος Αθανασίου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:09

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια
13:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
13:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης (Βίντεο)
10:44
Κίνα: Κόκκινος συναγερμός για καταρρακτώδεις βροχές
10:26
Εθνικό Συμβούλιο την Παρασκευή για το Κυπριακό
10:22
Αρχαία ναυπηγεία στον Πωμό - 31 - Απριλίου 2024
10:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.