Εγκρίθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit στο Συμβούλιο των 27

Το Συμβούλιο των 27 κρατών μελών της ΕΕ, ενέκρινε σήμερα απόφαση που εξουσιοδοτεί την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία για το Brexit και ορίζει επίσημα την Κομισιόν ως διαπραγματευτής της ΕΕ. Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης οδηγίες διαπραγμάτευσης για τις συνομιλίες.

Και τα δύο κείμενα βασίζονται σε σύσταση που υποβλήθηκε από την Κομισιόν στις 3 Μαΐου 2017 και βασίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) στις 29 Απριλίου 2017. Η έγκρισή τους επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την κοινοποίηση της πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ΕΕ (σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ).
Το πρώτο αυτό σύνολο οδηγιών διαπραγμάτευσης έχει ως στόχο να καθοδηγήσει την Koμισιόν για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων. Δίδει προτεραιότητα σε ζητήματα τα οποία κρίθηκαν αναγκαία για την ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των πολιτών, του οικονομικού διακανονισμού και της κατάστασης της Ιρλανδίας, καθώς και σε άλλα θέματα όπου υπάρχει κίνδυνος νομικής αβεβαιότητας ως συνέπεια του Brexit.
Η πρώτη φάση των συνομιλιών αποσκοπεί στο να παράσχει όσο το δυνατόν περισσότερη σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου και να διευθετήσει την απομάκρυνση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Μόλις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνει ότι έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος, οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση, αναφέρει η απόφαση.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, μια συμφωνία για μια μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει τελειωτικά την ΕΕ και καταστεί τρίτη χώρα. Ωστόσο, οι συζητήσεις για τη γενική κατανόηση αυτής της μελλοντικής σχέσης θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων.
Το κείμενο που εγκρίθηκε αναφέρει ότι η πρώτη προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων είναι να συμφωνηθούν εγγυήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και των μελών της οικογένειάς τους που πλήττονται από την Brexit. Η ΕΕ27 επιμένει ότι οι εγγυήσεις αυτές θα πρέπει να είναι αμοιβαίες και να βασίζονται στην ίση μεταχείριση μεταξύ των πολιτών της ΕΕ-27 και σε σύγκριση με τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι 27 σημειώνουν ότι αυτό θα πρέπει να καλύπτει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα μόνιμης διαμονής μετά από πέντε έτη νόμιμης διαμονής, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης που η περίοδος αυτή δεν είναι πλήρης κατά την ημερομηνία απόσυρσης αλλά ολοκληρώνεται στη συνέχεια.
Οι διαπραγματευτικές οδηγίες ορίζουν ότι θα πρέπει να καλύπτονται οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι σπουδαστές και άλλοι, καθώς και οι μεθοριακοί εργαζόμενοι και τα μέλη της ίδιας οικογένειας. Οι εγγυήσεις πρέπει να προστατεύουν το δικαίωμα διαμονής και την ελεύθερη κυκλοφορία, καθώς και όλα τα δικαιώματα που συνδέονται με αυτά (όπως η υγειονομική περίθαλψη). Όλα τα δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται για όλη τη διάρκεια της ζωής των ενδιαφερομένων.
Η ΕΕ των 27 συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει μια ενιαία χρηματοπιστωτική διευθέτηση και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τιμήσει το μερίδιό του από όλες τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται ενώ είναι μέλος. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επίσης να καλύψει πλήρως τις ειδικές δαπάνες που σχετίζονται με την απόσυρση, όπως η μετεγκατάσταση των οργανισμών της ΕΕ που εδρεύουν επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει τον υπολογισμό του συνολικού ποσού και ενός χρονοδιαγράμματος πληρωμών, καθώς και περαιτέρω κανόνες και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων.
Τέλος ΕΕ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συμφιλίωση στη νήσο της Ιρλανδίας. Τα κράτη μέλη έχουν αποφασίσει πως τίποτα στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρέπει να υπονομεύει τους στόχους και τις δεσμεύσεις της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αποβλέπουν στην αποφυγή σκληρών συνόρων, τηρώντας παράλληλα το δίκαιο της ΕΕ. Θέματα όπως η διαμετακόμιση αγαθών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Οι οδηγίες διαπραγμάτευσης καλύπτουν επίσης άλλα ζητήματα, καθώς απαιτούνται ρυθμίσεις για τη μείωση της αβεβαιότητας και την αποφυγή νομικού κενού. Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση του τι θα συμβεί με διαδικασίες που βασίζονται στο δίκαιο της ΕΕ και με τα αγαθά που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά. Για παράδειγμα, εάν ένα προϊόν είναι ήδη τοποθετημένο στην ενιαία αγορά πριν από την απόσυρση, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι μπορεί να παραμείνει στη συνέχεια στην αγορά.

Πηγή: ΡΙΚ – Αθανάσιος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:26

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
08:58
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.