Ισχυρή ΕΕ απαραίτητος πυλώνας για ισχυρά ΗΕ, τονίζει ο Γκουτέρες

Μια ισχυρή Ευρώπη αποτελεί τον απαραίτητο πυλώνα  για να έχουμε έναν ισχυρό ΟΗΕ που να εγγυάται τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, δήλωσε ενώπιον των Ευρωβουλευτών σε πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.


Χαρακτήρισε την ΕΕ ένα επιτυχημένο εγχείρημα που δημιουργήθηκε όπως ακριβώς και τα ΗΕ για να μην υπάρξουν ξανά πόλεμοι και συρράξεις στον κόσμο.  Ο ΓΓ των ΗΕ αναφέρθηκε στη συμμετοχή της ΕΕ σε πολλές ανθρωπιστικές κυρίως αποστολές σε χώρες όπως η Λιβύη, η Σομαλία, η κεντρική Αφρική, λέγοντας ότι η συμβολή της Ένωσης αποτελεί ένα απαραίτητο κομμάτι για την αποτελεσματικότητα της δουλειάς που κάνουν τα ΗΕ.

Ο κ.Γκουτέρες είπε ότι αναμφίβολα υπήρξε πρόοδος τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλά μέρη του κόσμου, ωστόσο τα προβλήματα και οι αδυναμίες υπάρχουν και οι προκλήσεις είναι πολλές.Όπως επεσήμανε, παρατηρούμε πολλαπλασιασμό των συγκρούσεων σε πολλά μέρη του κόσμου, οι συγκρούσεις πλέον είναι εσωτερικές και δημιουργείται μια εύθραυστη κατάσταση όπου αυτές οι συγκρούσεις αποκτούν περιφερειακή και παγκόσμια διάσταση.Μίλησε για την παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί συλλογικά καθώς καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει.

 Είπε ακόμη ότι οι αρχές της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για δίκαιη και ειρηνική κοινωνία.

Για τη Συρία, ο ΓΓ των ΗΕ είπε ότι πρέπει όλα τα μέρη στη σύγκρουση να πειστούν ότι κανείς δεν κερδίζει, αλλά αντίθετα όλοι χάνουν. Μίλησε για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία χάνονται στο βωμό της εθνικής κυριαρχίας, λέγοντας πως αντίθετα ο ίδιος πιστεύει ότι προωθώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα,προωθείται και η κυριαρχία της κάθε χώρας.

Ο ΓΓ των ΗΕ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι είναι σημαντικό η ΕΕ  να δεσμευτεί για ένα διεθνές καθεστώς προστασίας των προσφύγων και για εποικοδομητικό διάλογο για ασφαλή μετανάστευση, λέγοντας πως πολλές φορές η μετανάστευση είναι επιλογή και όχι ανάγκη.Αναφορά έκανε και στις κλιματικές αλλαγές και τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί η συνθήκη του Παρισιού και να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Για την παγκοσμιοποίηση ο κ. Γκουτέρες αναφέρθηκε στα τεράστια οφέλη αλλά και στις αρνητικές συνέπειες που επέφερε ειδικά στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.Είπε ακόμη ότι πρέπει να προβληματιστούμε από το γεγονός ότι οκτώ άτομα σε όλο τον κόσμο κατέχουν πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός του πλανήτη.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι, καλωσορίζοντας τον κ.Γκουτέρες, είπε ότι είναι ο πρώτος πολίτης της  ΕΕ που αναλαμβάνει τα ηνία του ΟΗΕ τονίζοντας πως ο διεθνής οργανισμός και η ΕΕ είναι ταγμένοι να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των πολιτών,να αντιμετωπίσουν την ανεργία, τη φτώχεια, την ανέχεια, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση, το προσφυγικό , την οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας σε χώρες όπως η Τουρκία,  τη δίωξη των θρησκευτικών μειονοτήτων και άλλα.

Για την κατάσταση σε πολλές αφρικανικές χώρες, ο κ. Ταγιάνι είπε ότι η Αφρική αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ και στόχος είναι η ενδυνάμωση και ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Αφρικανικής Ένωσης, ΟΗΕ και ΕΕ για εξεύρεση κοινών πολιτικών λύσεων σε συρράξεις και άλλες καταστροφές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:29

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Κλείνει στις 2 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους νεοσύλλεκτους
09:46
Στο Λονδίνο σήμερα ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
09:34
Εκτεταμένες ζημιές σε 12 αυτοκίνητα από πυρκαγιά στο Καϊμακλί
09:10
Πέραν των 3.500 ενστάσεων μετά την ανάρτηση του εκλογικού καταλόγου
09:00
Αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
08:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Tρίτη 16 Απριλίου 2024
06:40
Κύπρος: Αυξανεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
06:31
ΔΟΑΕ: Πλησιάζουμε επικίνδυνα σε πυρηνικό δυστύχημα στη Ζαπορίζια
06:18
Τις προοπτικές της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος στο Λονδίνο
06:03
Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στη Μέση Ανατολή
05:56
Μπάιντεν: Στόχος η αποφυγή της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
05:47
Ισραηλινός στρατός: Τα θύματα της επίθεσης της 1ης Απριλίου ήταν τρομοκράτες
05:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.