Η Μέρκελ υποδέχθηκε τον Μακρόν στην καγκελαρία

Στην καγκελαρία υποδέχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν το απόγευμα της Δευτέρας. Η υποδοχή έγινε με κάθε επισημότητα, όπως άλλωστε μαρτυρούν και οι πρώτες φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Τη στιγμή που θα κάτσει στους άσπρους καναπέδες του γραφείου της κ. Μέρκελ στην καγκελαρία ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα έχει μαζί του σχέδια για την αναμόρφωση της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico, το μήνυμα που εκπέμπουν οι σύμβουλοι του νέου γάλλου πρόεδρου προς το Βερολίνο είναι πως ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα για να τεθούν προς συζήτηση τα μεγάλα θέματα που αφορούν την Ευρώπη. Η Γαλλία έχει προς το παρόν άλλες προτεραιότητες.

Ορισμένες από τις θέσεις που υποστήριξε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την αναμόρφωση της ευρωζώνης είχαν σημάνει συναγερμό στο Βερολίνο. Και τούτο διότι έμοιαζαν αρκετά με τις παραδοσιακές γαλλικές ιδέες για αμοιβαιοποίηση των κινδύνων, ιδέες που εδώ και αρκετά χρόνια η Γερμανία απορρίπτει μετ'επιτάσεως.

Η ιδέα για έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης που διαχειρίζεται έναν κοινό προϋπολογισμό, για παράδειγμα, δεν είναι καινούργια. Όπως άλλωστε και η ιδέα ενός ευρωπαϊκού ομολόγου.


Οι προτεραιότητες

Σύμφωνα με την πραγματιστική προσέγγιση του νέου προέδρου της Γαλλίας, οι προτεραιότητες που θα θέσει αυτή τη χρονιά θα είναι άλλες. Η πρώτη αφορά, όπως είναι επόμενο, τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά. Η πρόθεση του Μακρόν είναι να προχωρήσει με προεδρικά διατάγματα στις σχετικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφύγει τις χρονοβόρες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. «Επειδή ακριβώς η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θέλει χρόνο για να αποδώσει, θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα» αναφέρει στο Politico o Marc Feracci, καθηγητής οικονομικών που συμβουλεύει τον Μακρόν σε θέματα αγοράς εργασίας.

Όπως αναφέρει το Politico, η δεύτερη προτεραιότητα του Μακρόν είναι η μείωση των κρατικών δαπανών με τον προϋπολογισμό του 2018.

Ένας από τους παράγοντες που φαίνεται να αντιλαμβάνονται καλά οι σύμβουλοι του Μακρόν είναι το λεγόμενο timing. Δεν είναι ίσως συνετό να θέσει κανείς πολύπλοκα διμερή ζητήματα με το Βερολίνο, σε μια προεκλογική χρονιά για τη Γερμανία. Κατά συνέπεια, οι όποιες συζητήσεις για το μέλλον της νομισματικής ένωσης θα πρέπει να περιμένουν μετά τον Σεπτέμβριο του 2017.

H στρατηγική του Μακρόν προς το Βερολίνο

Το δεύτερο πράγμα που φαίνεται να αντιλαμβάνεται πολύ καλά ο νέος γάλλος πρόεδρος είναι ότι πριν θέσει οποιοδήποτε θέμα προς την Άνγκελα Μέρκελ που αφορά μια διαφορετική διαμόρφωση της ευρωζώνης θα πρέπει να έχει πείσει την καγκελάριο για τη σοβαρότητλά του ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ίδιας της Γαλλίας. Όπως είναι, άλλωστε, γνωστό η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι λέξεις που έχουν μεγάλη σημασία στο Βερολίνο.

Ο Μακρόν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να προχωρήσει στο εσωτερικό της Γαλλίας σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για τις οποίες πάντα πίεζε το Βερολίνο (μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας) προκειμένου, σε μια δεύτερη φάση, να πιέσει την καγκελαρία για να πολιτικοποιήσει την ευρωζώνη.

Το ότι βεβαίως δεν θα τεθούν μετ'επιτάσεως τα συγκεκριμένα ζητήματα δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητηθούν, διαμηνύουν οι σύμβουλοι του Μακρόν.

Σημεία σύγκλισης και σημεία απόκλισης

Σε κάθε περίπτωση, μια πρώτη γεύση των σημείων σύγκλισης και των σημείων απόκλισης Γαλλίας-Γερμανίας μπορεί κανείς να πάρει μέσα από τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε.

Ο πάντοτε προσεκτικός στις διατυπώσεις κ. Σόιμπλε τόνισε ότι συμφωνεί με τον νέο Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Αλλά στην δεύτερη καλύτερη λύση για την ενίσχυση της ευρωζώνης.

“Ο κ. Μακρόν και εγώ συμφωνούμε απολύτως: Υπάρχουν δύο δυνατότητες, να ενισχύσουμε την ευρωζώνη με αλλαγές των συνθηκών ή (αυτές να γίνουν) με ρεαλιστικό τρόπο μεταξύ των κρατών. Αλλαγές στις συνθήκες δεν είναι επί του παρόντος ρεαλιστικές. Δεν μπορούμε, όμως, να μην κάνουμε και τίποτα, διότι διαφορετικά η Ευρώπη θα διαλυθεί. Επομένως, η δεύτερη καλύτερη λύση είναι να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, μετεξελίσσοντας το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)”, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε είπε επίσης στην La Repubblica ότι έχει συζητήσει και το θέμα του κοινοβουλίου της ευρωζώνης με τον νέο Γάλλο Πρόεδρο. “Μπορεί να δημιουργηθεί από ευρωβουλευτές ένα κοινoβούλιο της ευρωζώνης και μπορεί φυσικά να έχει δικαίωμα πληροφόρησης από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας (ESM)”, ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κατέστησε έτσι σαφές ότι προς το παρόν, κάποιες από τις προτάσεις Μακρόν, όπως ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, απαιτούν αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλαγές που ο γερμανός υπουργός θεωρεί ως αδύνατες. Τουλάχιστον προς το παρόν.


Αισιοδοξία Μέρκελ

Πάντως, από τη μεριά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξη για την ώθηση που αναμένεται να δώσει ο Μακρόν στην ευρωπαϊκή προοπτική.

Η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν ως προέδρου της Γαλλίας προσφέρει τη δυνατότητα για να υπάρξει περισσότερος δυναμισμός στο ευρωπαϊκό σχέδιο, δήλωσε η καγκελάριος. «Το μέλλον της Γερμανίας βρίσκεται στην Ευρώπη. Η Γερμανία θα τα πάει καλά μακροπρόθεσμα μόνον εφόσον τα πάει καλά η Ευρώπη», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου, έπειτα από μια συνεδρίαση των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών της, νικητών στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

«Και η εκλογή του νέου Γάλλου προέδρου μάς προσφέρει εδώ τη δυνατότητα να προσδώσουμε δυναμισμό στην ανάπτυξη της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Πηγή:THE TOC

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:34

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.