Κομισιόν:Ανάπτυξη σε όλα τα κράτη μέλη για τα επόμενα δύο έτη

"Έχω καλά νέα" δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Μοσκοβισί  κατά την παρουσίαση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν για την οικονομία της ΕΕ και της ευρωζώνης, ανακοινώνοντας ότι όλες ανεξαιρέτως οι οικονομίες των κρατών μελών θα βρίσκονται σε ανάπτυξη κατά τα δύο έτη της πρόβλεψης, το 2017 και το 2018.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί ανακοίνωσε και επισήμως ότι η ευρωπαϊκή οικονομία εισήλθε στην πέμπτη χρονιά ανάκαμψης, η οποία φτάνει τώρα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί με σταθερό ρυθμό το τρέχον και το επόμενο έτος, με μόνο κίνδυνο την πολιτική κατάσταση και - όπως είπε χαρακτηριστικά- τον λαϊκισμό.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί έδωσε έμφαση σε άλλα δύο μηνύματα: Την πτώση της ανεργίας, με την καλύτερη επίδοση εδώ 8 χρόνια και την επιστροφή του πληθωρισμού σε θετικό έδαφος, τη στιγμή μάλιστα που τα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών βελτιώνονται, τα ελλείμματα συρρικνώνονται και το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται. 

Συμπλήρωσε βεβαίως ότι "η ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις παραμένει άνιση. Η αντιμετώπιση των αιτίων αυτών των αποκλίσεων αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους μήνες και τα έτη που ακολουθούν."Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις τα επόμενα δύο έτη αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατά 1,7% το 2017 και 1,8% το 2018 (1,6% και 1,8% στη χειμερινή πρόβλεψη). Η αύξηση του ΑΕΠ στο σύνολο της ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή στο 1,9% και στα δύο έτη (ήταν 1,8% και για τα δύο έτη στις χειμερινές προβλέψεις).Η παγκόσμια οικονομία συγκεντρώθηκε δυναμικά στα τέλη του περασμένου έτους και στις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς η ανάπτυξη σε πολλές προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες επιταχύνθηκε ταυτόχρονα.

Η παγκόσμια ανάπτυξη (εκτός της ΕΕ) αναμένεται να ενισχυθεί φέτος σε 3,7% και 3,9% το 2018 από 3,2% το 2016 (αμετάβλητη από τις προβλέψεις για το χειμώνα) καθώς η κινεζική οικονομία παραμένει σταθερή βραχυπρόθεσμα και οι ανακτήσεις των τιμών των εμπορευμάτων βοηθούν Αναδυόμενες οικονομίες. Οι προοπτικές για την αμερικανική οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες σε σχέση με το χειμώνα. Συνολικά, οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να είναι ουδέτερες για την αύξηση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ το 2017 και το 2018.Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω των αυξήσεων των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος αποκλείει τις μεταβλητές τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής, παρέμεινε σχετικά σταθερός και ουσιαστικά χαμηλότερος από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί από 0,2% το 2016 σε 1,6% το 2017 και να επιστρέψει στο 1,3% το 2018, καθώς η επίδραση της αύξησης των τιμών του πετρελαίου εξαφανίζεται.Η ιδιωτική κατανάλωση, ο κύριος παράγοντας ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε 10 χρόνια το 2016, αλλά αναμένεται να μετριαστεί φέτος, καθώς ο πληθωρισμός εν μέρει αποδυναμώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί το επόμενο έτος, η ιδιωτική κατανάλωση θα πρέπει να ανακάμψει ελαφρώς.

Οι επενδύσεις αναμένεται να επεκταθούν με σταθερό ρυθμό, αλλά εξακολουθούν να παρακωλύονται από τις μικρές προοπτικές ανάπτυξης και την ανάγκη συνέχισης της αποδέσμευσης σε ορισμένους τομείς. Ορισμένοι παράγοντες υποστηρίζουν τη σταδιακή ανάκαμψη, όπως η αύξηση του ποσοστού χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας, η κερδοφορία των επιχειρήσεων και οι ελκυστικές συνθήκες χρηματοδότησης, επίσης μέσω του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη.Η ανεργία συνεχίζει την καθοδική της πορεία, αλλά παραμένει υψηλή σε πολλές χώρες.

Στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να μειωθεί σε 9,4% το 2017 και 8,9% το 2018, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλων κυβερνητικών πολιτικών σε ορισμένες χώρες που ενθαρρύνουν την ισχυρή Δημιουργία θέσεων εργασίας. Η τάση στην ΕΕ στο σύνολό της αναμένεται να είναι παρόμοια, με την πρόβλεψη ανεργίας να μειωθεί στο 8,0% το 2017 και 7,7% το 2018, το χαμηλότερο από το αργάΤόσο ο λόγος του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ όσο και ο λόγος του ακαθάριστου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθούν το 2017 και το 2018, τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ. Οι χαμηλότερες πληρωμές τόκων και η συγκράτηση των μισθών του δημόσιου τομέα θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα ελλείμματα θα συνεχίσουν να μειώνονται, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι τα τελευταία χρόνια.Στη ζώνη του ευρώ, ο λόγος του δημόσιου ελλείμματος προς το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί από 1,5% του ΑΕΠ το 2016 σε 1,4% το 2017 και 1,3% το 2018, ενώ στην ΕΕ ο λόγος αναμένεται να μειωθεί από 1,7% το 2016 1,6% το 2017 και 1,5% το 2018.

Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ προβλέπεται να μειωθεί από 91,3% το 2016 σε 90,3% το 2017 και 89,0% το 2018, ενώ ο λόγος στην ΕΕ ως σύνολο Προβλέπεται να μειωθεί από 85,1% το 2016 σε 84,8% το 2017 και 83,6% το 2018.Η αβεβαιότητα γύρω από τις οικονομικές προοπτικές παραμένει υψηλή. Συνολικά, οι κίνδυνοι έχουν γίνει πιο ισορροπημένοι από ό, τι το χειμώνα, αλλά παραμένουν σε κλίση προς τα κάτω. Οι εξωτερικοί κίνδυνοι συνδέονται, για παράδειγμα, με τη μελλοντική οικονομική και εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και με ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις. Η οικονομική προσαρμογή της Κίνας, η υγεία του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη και οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ θεωρούνται επίσης ως πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην πρόβλεψη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:36

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.