Δεκατρία χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

Πριν 13 χρόνια η ΕΕ πραγματοποιούσε την πέμπτη και μεγάλη διεύρυνση στην ιστορία της, η οποία συμπεριλάμβανε και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την 1η του Μάη 2004 η ΕΕ υποδέχθηκε ακόμη δέκα νέα μέλη, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.

Ακολούθησαν το 2007 η Ρουμανία και η Βουλγαρία ενώ το 2013 η Κροατία έγινε το 28ο κράτος μέλος της ΕΕ. Ωστόσο, το 2016 το μεγάλο όραμα της ενωμένης ευρωπαϊκής οικογένειας δέχθηκε τεράστιο πλήγμα όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ.

Κύπρος και ΕΕ
-------
``Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Το όραμα και οι προσπάθειες αρκετών ετών έχουν σήμερα φθάσει στην οριστική κατάληξη με την ένταξη της Κύπρου ως ισότιμου μέλους της ΕΕ``, είχε δηλώσει την 1η του Μάη το 2004 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

`Εστειλε παράλληλα “μήνυμα αισιοδοξίας, πίστης και αυτοπεποίθησης ότι η Κύπρος αναγνωρίζεται και γίνεται δεκτή ως ισότιμο, πλήρες μέλος της ΕΕ και αυτό μας δίνει μια σοβαρή ασπίδα για να απωθήσουμε κάθε προσπάθεια που μπορεί να υποσκάψει είτε την κρατική μας οντότητα είτε το μέλλον της Κύπρου``.

Οι σχέσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και ακολούθως με την Ευρωπαϊκή Ενωση, άρχισαν το 1972 και εξελίχθηκαν σταδιακά, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης το 1987, παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Η αίτηση της Κύπρου για πλήρη ένταξη στην ΕΕ έγινε στις 4 Ιουλίου του 1990,  ενώ τρία χρόνια αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε γνωμοδότησή της στις 30 Ιουνίου 1993, έκρινε θετικά την αίτηση της Κύπρου.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - ΕΕ άρχισαν τον Απρίλιο του 1998. Διαπραγματευτής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ορίζεται ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

Στις 12 Μαρτίου 1998 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης υπέβαλε  επίσημη πρόταση προς την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία προσκαλούσε τους Τουρκοκυπρίους να ορίσουν εκπροσώπους ως πλήρη μέλη της ομάδας που θα διαπραγματευθεί την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Η πρόσκληση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τους Τ/κ και η Κυπριακή Δημοκρατία άρχισε και ολοκλήρωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς τη συμμετοχή των Τ/κ.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι το Δεκέμβριο του 1999, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι η λύση του Κυπριακού δεν θα ήταν προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

``Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι μια πολιτική διευθέτηση θα διευκολύνει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή `Ενωση. Αν μέχρι τη συμπλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν υπάρξει μια τέτοια διευθέτηση, η απόφαση του Συμβουλίου για την ένταξη θα παρθεί χωρίς να θέσει ως προϋπόθεση τη διευθέτηση του προβλήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση το Συμβούλιο θα λάβει υπόψη όλες τις σχετικές παραμέτρους``, αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2002, ανέφερε στα συμπεράσματά του ότι ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης της ΕΕ με την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβακική Δημοκρατία και τη Σλοβενία.

Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ επισημοποιήθηκε με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στη Στοά του Αττάλου, στην Αθήνα, στις 16 Απριλίου 2003, την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:47

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.