Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης Συνόδου Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στην Βαλέτα

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της διήμερης Συνόδου Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στην Βαλέτα. Η Σύνοδος, της οποίας προήδρευσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας κα Federica Mogherini, διοργανώθηκε από τη Μαλτέζικη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας της Συνόδου, ο Διοικητής της Ναυτικής Επιχείρησης “EUNAVFORMED SOPHIA” Ναύαρχος Enrico Credendino ενημέρωσε τους Υπουργούς Άμυνας για τις πρόσφατες εξελίξεις και τους τομείς δράσης της επιχείρησης. Επιπλέον, ανέλυσε τη τρέχουσα κατάσταση στην Κεντρική Μεσόγειο και την Λιβύη, όσον αφορά την μεταναστευτική κρίση και την παράνομη διακίνηση προσώπων από την Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.

Ο κ. Φωκαΐδης, αφού επισήμανε την τεράστια συνεισφορά της επιχείρησης SOPHIA στη διάσωση ανθρωπίνων ζωών, επανέλαβε τη δέσμευση της Κύπρου για συνέχιση της ενεργούς υποστήριξης στις επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη συνδρομή της Κύπρου στην εκπαίδευση της Λυβικής Ακτοφυλακής.

Ο κ. Υπουργός, σε συνάρτηση με τη συζήτηση της τρέχουσας κατάστασης στην Λιβύη, μετέφερε τις ανησυχίες της Αιγύπτου μετά την πρόσφατη επίσκεψή του και τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Sisi και τον Υπουργό Άμυνας της χώρας. Τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης μιας σφαιρικής πολιτικής της ΕΕ, σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες της Λιβύης, και επεσήμανε πως σε μια κλειστή θάλασσα, όπως είναι η Μεσόγειος, η αστάθεια και η ανασφάλεια εύκολα μεταφέρονται και μπορούν να επηρεάσουν, όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή αλλά και την ΕΕ στο σύνολό της.

Ένα άλλο κύριο θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο ήταν αυτό της προώθησης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας (PESCO). Σε σχετική παρέμβασή του, ο κ. Φωκαΐδης εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στην πρωτοβουλία αυτή, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και ανοικτή προς όλα τα κράτη μέλη στη βάση ποιοτικών κριτηρίων. Ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε ότι κάθε πρωτοβουλία στον τομέα της άμυνας θα πρέπει να έχει ορατό θετικό αντίκτυπο που να αντανακλά στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και στην ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων ασφάλειας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι μόνο μέσα από την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μπορεί να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις αυτές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της ΕΕ.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Φωκαΐδης είχε, επίσης, διμερείς χωριστές συναντήσεις με τη Γερμανίδα ομόλογό του κα Ursula von der Leyer, με την οποία υπέγραψε Συμφωνία για την Ανταλλαγή και την Κοινή Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, καθώς και με τον Βρετανό Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων κ. Mike Penning.

Ο Υπουργός Άμυνας επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.