Το Brexit συζητούν στο Λονδίνο Μέι, Γιούνκερ και Μπαρνιέ

Γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ θα έχει σήμερα στην Ντάουνινγκ Στριτ η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι. Αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι το Brexit.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να θίξουν το ζήτημα του ποσού που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο φεύγοντας από την ΕΕ έναντι μελλοντικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Το ποσό των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ στο οποίο αναφέρονται οι Βρυξέλλες κρίνεται υπερβολικό από τη βρετανική κυβέρνηση.
 Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph η ΕΕ θα απαιτήσει από τη Βρετανία να συνεχίσει να εισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό έως το 2020 εφόσον θέλει καλούς όρους για τη μεταβατική περίοδο εφαρμογής των όρων του Brexit.
 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα αφήσει μία μαύρη τρύπα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στον κοινοτικό μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό για την επταετή περίοδο που λήγει το 2020 - κάτι που φέρεται να προκαλεί ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως στο Βερολίνο που φοβάται ότι θα κληθεί να καλύψει το κενό.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτή η επέκταση της στήριξης του προϋπολογισμού της ΕΕ και μετά από το Brexit είναι ένα σενάριο που συζητείται έντονα από τους Βρετανούς διαπραγματευτές, αλλά θα απαιτήσει υπαναχώρηση της βρετανικής κυβέρνησης από τις αρχικές της θέσεις.
 Άλλη πηγή διαφωνίας που εκτιμάται ότι θα συζητηθεί στη συνάντηση της Ντάουνινγκ Στριτ και ενδεχομένως να προκαλέσει ένταση είναι η πρόνοια στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, όπως τις παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ότι η όποια συμφωνία επί των όρων του Brexit θα έχει ισχύ στο Γιβραλτάρ μόνο εφόσον το εγκρίνει η Ισπανία.
 Βρετανία και Ισπανία ερίζουν για την κυριαρχία της βρετανικής κτήσης. Το Λονδίνο έχει απορρίψει το «βέτο» που η ΕΕ αποδίδει στη Μαδρίτη επί της συμφωνίας για το Brexit με αφορμή το Γιβραλτάρ.
 Επίσης θα συζητηθεί το θέμα της εγγύησης των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν στην ΕΕ.
 Αποκλειστικές πληροφορίες του ανταποκριτή της  Guardian από τις Βρυξέλλες αναφέρουν επ’ αυτού ότι κατά τη σύνοδο κορυφής των 27 το προσεχές Σάββατο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα «απαιτήσουν» από την Τερέζα Μέι να σεβαστεί το δικαίωμα των κοινοτικών πολιτών που ζουν στη Βρετανία επί πέντε χρόνια να μείνουν μόνιμα στη χώρα. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «εντεινόμενο θυμό» των Ευρωπαίων ηγετών λόγω των γραφειοκρατικών προσκομμάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινοτικοί πολίτες που θέλουν να καταθέσουν την αίτησή τους για απόκτηση κάρτας μόνιμης διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη σύνοδο του Σαββάτου οι 27 θα οριστικοποιήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές τουςενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, ΡΙΚ Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:51

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.