Αυστηροποιεί την αρχική της θέση για το Brexit η ΕΕ

Τη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων που έχουν σήμερα οι πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία για όλη τη διάρκεια του βίου τους, ζητά ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit από την πλευρά των Ευρωπαίων Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με ανεπίσημο έγγραφο με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκαλύπτουν οι Financial Times.


Ο κ. Μπαρνιέ θέλει να απαιτήσει από τη Βρετανία να συνεχίσει να εφαρμόζει ευρωπαϊκούς κανονισμούς κοινωνικής πρόνοιας και απασχόλησης και μάλιστα οι κανονισμοί αυτοί να ισχύουν για μέλη της οικογένειας των ήδη δικαιούχων Ευρωπαίων που ενδεχομένως αποφασίσουν να έρθουν για να ζήσουν στη Βρετανία μετά από την έξοδό της από την ΕΕ.

Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε για παράδειγμα τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος τέκνων σε Ευρωπαίους τα παιδιά των οποίων ζουν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, ένα ζήτημα που αποτελούσε βασική αιχμή στην επιχειρηματολογία των Brexiteers στην πορεία προς το δημοψήφισμα του περσινού Ιουνίου.

Σύμφωνα μάλιστα με το έγγραφο, η Βρετανία θα πρέπει να εφαρμόζει στις συνδιαλλαγές της με τους Ευρωπαίους κατοίκους της όποιες μελλοντικές τροποποιήσεις αποφασίσουν οι Βρυξέλλες στους κανονισμούς περί επιδομάτων πρόνοιας.

Έντονες αντιδράσεις προβλέπονται από τους Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές και λόγω της πρόνοιας του εγγράφου της Κομισιόν ότι η συμμόρφωση της Βρετανίας προς τα παραπάνω και προς κάθε νόμο που άπτεται του ευρωπαϊκού δικαίου θα ελέγχεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει θέσει ως μία από τις βασικές επιδιώξεις της την άρση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί των βρετανικών υποθέσεων.

Εποπτικό ρόλο προβλέπει η Κομισιόν και για τον εαυτό της ως προς τη συμμόρφωση της Βρετανίας με αυτά τα τμήματα του ευρωπαϊκού δικαίου.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει εξάλλου ότι στο ανανεωμένο προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους Βρετανούς τονίζεται ότι προτεραιότητα αποτελεί η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία.

Οι εγγυήσεις των δικαιωμάτων τους θα πρέπει να είναι «συνολικές, αποτελεσματικές, εφαρμόσιμες και να μην κάνουν διακρίσεις», αναφέρεται ενδεικτικά.

Παράλληλα, σε μια κριτική της περίπλοκης διαδικασίας απόκτησης του δικαιώματος μόνιμης διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ σημειώνεται ότι «οι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους μέσω ομαλών και απλών διοικητικών διαδικασιών».

Οι Financial Times σχολιάζουν ότι σε σχέση με το πρώτο σχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών των Ευρωπαίων που είχε δημοσιοποιήσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υιοθετείται πλέον πιο αυστηρή γλώσσα.

Οι ανανεωμένες κατευθυντήριες γραμμές δίνουν επίσης έμφαση στο μελλοντικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στην ανάγκη διατήρησης της στενής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας στα θέματα ασφάλειας και στη σημασία η όποια συμφωνία να τηρεί τα ευρωπαϊκά κριτήρια των κανονισμών τραπεζικής λειτουργίας και λειτουργίας των αγορών.

Τονίζεται επίσης ότι οι δύο μεγάλες υπηρεσίες της ΕΕ που εδρεύουν στη Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα πρέπει να μετεγκατασταθούν γρήγορα και μάλιστα με έξοδα της βρετανικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:57

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.