Η Μέρκελ, ο Σουλτς και τα παιδιά των εργατών

«Τα παιδιά των σκληρά εργαζόμενων απλών πολιτών πρέπει αν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά των καθηγητών πανεπιστημίων και των μάναντζερ», ήταν η απάντηση του Μάρτιν Σουλτς στις «υποκριτικές υποσχέσεις» για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη που έδωσε η καγκελάριος Μέρκελ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, σε ομιλία της ενόψει των τοπικών εκλογών σε έξι εβδομάδες.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) πήγε χθες στο 'Εσσεν, προκειμένου να συμμετάσχει στην επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου μαζί με την επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός του, Χανελόρε Κραφτ. Μπροστά σε 1.400 ενθουσιώδεις συντρόφους τους οι δύο κορυφαίοι σοσιαλδημοκράτες υποσχέθηκαν διπλή νίκη: στις 14 Μαΐου στην Β. Ρηνανία Βεστφαλία και στις 24 Σεπτεμβρίου σε εθνικό επίπεδο.

Ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία των εκλογών του εν λόγω κρατιδίου -με πληθυσμό 13 εκατ. κατοίκους είναι το μεγαλύτερο της Γερμανίας- και το αποτέλεσμά τους έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τις ομοσπονδιακές εκλογές, αφού οι ψηφοφόροι του αποτελούν το 1/5 των ψηφοφόρων της χώρας. «Εάν το SPD, η Χανελόρε Κραφτ, κερδίσει τις εκλογές στη Β. Ρηνανία - Βεσφαλια αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε η ισχυρότερη δύναμη στη Γερμανία και εγώ θα γίνω καγκελάριος» είπε επευφημούμενος.

Η πρωθυπουργός Χανελόρε Κραφτ, η οποία προηγείται σαφώς στις δημοσκοπήσεις περιέγραψε τα κύρια σημεία της πολιτικής της για την επόμενη περίοδο και επέκρινε δριμύτατα τον ανθυποψήφιό της, τον χριστιανοδημοκράτη Αρμιν Λάσετ, για ασυνέπεια σε βασικούς τομείς της κοινωνικής πολιτικής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μια τέτοια παραπαίουσα ομάδα δεν επιτρέπεται να κυβερνήσει το κρατίδιο».

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κράφτ είναι επικεφαλής του κοκκινου-πράσινου συνασπισμού, ο οποίος κυβερνά την Β. Ρηνανία-Βεστφαλία εδώ και 7 χρόνια.
Υπέρ της ατζέντας 2010, Μέρκελ

Νωρίτερα, με την oμιλία της στο τοπικό συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU) στην πόλη Μίνστερ το βράδυ του Σαββάτου, που έγινε με αφορμή τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στις 14 Μαΐου, η Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε ουσιαστικά και τον δικό της προεκλογικό αγώνα.

Ενδεικτικά στοιχεία είναι τόσο ο επιθετικός τόνος στην ομιλία της, τον οποίο απέφευγε ως τώρα, όσο και οι κατηγορίες που διατύπωσε ενάντια στους σοσιαλδημοκράτες, με τους οποίους συγκυβερνά στο Βερολίνο στα πλαίσια του «μεγάλου συνασπισμού».

Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών δεν περιορίστηκε μόνο σε ζητήματα που αφορούν τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, αλλά επεκτάθηκε και σε θέματα που προβάλλει ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της, Μάρτιν Σουλτς. Για παράδειγμα, στο θέμα της Ατζέντας 2010 όπου, όπως τονίζει ο κ. Σουλτς, θέλει να διορθώσει κάποια «λάθη» που έχουν γίνει. Στην ομιλία της, η κ. Μέρκελ, ενώ υποστήριξε την αναγκαιότητα να διατηρηθούν τα μέτρα της Ατζέντας 2010 επειδή διασφαλίζουν την ευημερία της Γερμανίας, προειδοποίησε παράλληλα για τους κινδύνους μιας πιθανής συνεργασίας του SPD με το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke).

Η ενεργή και επιθετική παρέμβαση εξηγείται όμως και από το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις για το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται αισθητά πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες. Ενώ το SPD συγκεντρώνει μεταξύ 37% και 40%, τα ποσοστά του CDU δεν ξεπερνούν το 30%. Τα εκλογικά αποτελέσματα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία δεν είναι όμως αμελητέα για την υπόλοιπη χώρα, δεδομένου ότι το κρατίδιο είναι, με πάνω από το 1/5 των Γερμανών ψηφοφόρων, η σημαντικότερη εκλογική περιφέρεια της Γερμανίας. Συνήθως εδώ κρίνεται ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.

Σε δημοσκόπηση πάντως, που δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη BILD και αφορά ολόκληρη την επικράτεια, Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες ισοψηφούν, καθώς συγκεντρώνουν από 33%.

Πηγή:247NEWS

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:23

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.