Ντ. Τούσκ : Μας λείπετε ήδη Βρετανοί

Την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία κήρυξε πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ, παρουσιάζοντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, την κοινή θέση των 27 για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ.

"Αυτό είναι", είπε ο Πρόεδρος Τουσκ, "έξι σελίδες, η ειδοποίηση από την Τερέζα Μέι που ενεργοποιεί το άρθρο 50 και αρχίζει επίσημα τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ".

"Δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι σήμερα είναι μια χαρούμενη μέρα, ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στο Λονδίνο. Σε τελική ανάλυση οι περισσότεροι Ευρωπαίοι περιλαμβανομένων των μισών σχεδόν Βρετανών ψηφοφόρων ήθελαν να μείνουμε μαζί και να μην χωρίσουμε", τόνισε ο Πρόεδρος Τουσκ.

"Όσο για μένα, δεν θα προσποιηθώ ότι είμαι χαρούμενος σήμερα, όμως παραδόξως, υπάρχει και κάτι θετικό στο Brexit. To Brexit, μας έκανε, εμάς την κοινότητα των 27, πιο αποφασισμένους και πιο ενωμένους από πριν. Είμαι απόλυτα βέβαιος για αυτό, ειδικά μετά την διακήρυξη της Ρώμης και μπορώ να σας πω σήμερα ότι θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι και στο μέλλον, και κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων που έχουμε μπροστά μας", σημείωσε.

"Αυτό σημαίνει ότι τόσο εγώ, όσο και η Κομισιόν έχουμε μια ισχυρή πολιτική εντολή να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των 27", διευκρίνισε. "Δεν υπάρχει τίποτα να κερδίσουμε σε αυτή τη διαδικασία και μιλάω και για τις δύο πλευρές", εξηγεί. "Επί της ουσίας όλο αυτό είναι για τη διαχείριση των ζημιών".

"Ο σκόπος μας είναι καθαρός, να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος για τους Ευρωπαίους Πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν και έχουμε όλα τα μέσα για να επιτύχουμε το σκοπό μας. Και αυτό που πρέπει να τονίσουμε σήμερα είναι ότι προς το παρόν τίποτα δεν αλλάζει. Μέχρι να αποχωρήσει το ΗΒ, το κοινοτικό δίκαιο εφαρμόζεται και ισχύει για το ΗΒ και στο ΗΒ", ξεκαθαρίζει ο Ντ.Τουσκ.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι τα κράτη μέλη δήλωσαν ήδη με επίσημη ανακοίνωση το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια τακτική αποχώρηση και πως την Παρασκευή ο ίδιος θα μοιραστεί την πρότασή του για τη διαπραγματευτική τακτική με τα κράτη μέλη, τα οποία θα την υιοθετήσουν στη Σϋνοδο της 29ης Απριλίου.

"Τι να προσθέσω σε αυτά... Μας λείπετε ήδη. Ευχαριστώ και γεια σας", καταλήγει ο Πρόεδρος.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:27

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.