Οι θέσεις της Τερέζα Μέι στην επιστολή ενεργοποίησης του Άρθρου 50

Τις προσδοκίες και τους στόχους της Βρετανίας από τις διαπραγματεύσεις για τους όρους του Brexit περιγράφει σε γενικές γραμμές η Τερέζα Μέι στην ιστορική εξασέλιδη επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία ειδοποιεί τον Ντόναλντ Τούσκ ότι ενεργοποιεί τη διαδικασία του Άρθρου 50.

Η κα Μέι κάνει αναφορά στην επιθυμία της για μία «βαθιά και ειδική συνεργασία» με την ΕΕ στο μέλλον και προτείνει επτά «αρχές» για τις συνομιλίες. Αρχικά ζητά εποικοδομητικό διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό, στο πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας.

Αναφέρει στη συνέχεια ότι πρέπει πάντοτε προτεραιότητα να αποτελούν οι πολίτες, σημειώνοντας την ανάγκη γρήγορης συμφωνίας για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των Βρετανών στα άλλα κράτη-μέλη.

Η κα Μέι ζητά επίσης μία «συνολική συμφωνία», δηλαδή την παράλληλη διαπραγμάτευση της μελλοντικής συνεργασίας Βρετανίας-ΕΕ με τη διαπραγμάτευση των όρων του διαζυγίου.

Τέταρτον, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός καλεί σε «ελαχιστοποίηση της αναταραχής και την παροχή της μεγαλύτερης δυνατής βεβαιότητας». Εξηγεί ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί μία μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή των αλλαγών που θα επιφέρει το Brexit.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει στη διατήρηση της ειδικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ιρλανδία και τη διαφύλαξη της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία. «Θέλουμε να αποφύγουμε επιστροφή στα σκληρά σύνορα μεταξύ των δύο χωρών μας», δηλώνει η κα Μέι.

Παράλληλα ζητά την έναρξη των τεχνικών συνομιλιών επί λεπτομερών πολιτικών το συντομότερο δυνατό, με προτεραιότητα στις μεγαλύτερες προκλήσεις και τέλος σημειώνει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για την προώθηση και την προστασία των κοινών ευρωπαϊκών αξιών.

Η Τερέζα Μέι τονίζει εξάλλου ότι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων χωρίς συμφωνία θα σημάνει υπαγωγή των σχέσεων των δύο χωρών στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Με όρους ασφάλειας μία αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα σήμαινε ότι η συνεργασία μας στη μάχη κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας θα αποδυναμωνόταν. (…) Δεν είναι το αποτέλεσμα που οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές θα πρέπει να επιδιώκει. Πρέπει επομένως να εργαστούμε σκληρά για να αποφύγουμε αυτή την κατάληξη», προειδοποιεί η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

Στην αρχή της επιστολής η κα Μέι αναφέρει: «Γράφω για να υλοποιήσω τη δημοκρατική απόφαση του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου. Με την παρούσα ειδοποιώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σύμφωνα προς το Άρθρο 50 (2) της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ».

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, ΡΙΚ Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:27

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.