Μογκερίνι προκρίνει η τ/κ πλευρά εκ μέρους ΕΕ στη Διάσκεψη

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες, μίλησε στην κοινοτική εφημερίδα NEW EUROPE για τις "πολύ παραγωγικές" συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζιαν-Κλοντ Γιούνκερ, την ύπατη εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και τη Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Όλες οι συζητήσεις που είχα, είχαν ένα στόχο, τη λύση του Κυπριακού. Όλοι υποστηρίζουν τη διαδικασία μας και ανυπομονούν να ακούσουν καλά νέα από την Κύπρο", δήλωσε ο Τουρκοκύπριος. "Ως τουρκοκυπριακή πλευρά", πρόσθεσε, "θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να επιτευχθεί μια λύση σε αυτό το 50ετές πρόβλημα και πιστεύουμε ότι είναι καιρός να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις νεότερες γενιές στην Κύπρο, τόσο Τουρκοκυπρίων όσο και Ελληνοκυπρίων, για να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης και όχι να μοιραστούν τα παράπονα του παρελθόντος, αλλά να απολαύσουν τα οφέλη του μέλλοντος".
Ερωτηθείς για τον ρόλο της ΕΕ στην τελική φάση των συνομιλιών, αν θα συμμετάσχει με παρατηρητή ή με εκπρόσωπο, ο Μουσταφά Ακιντζί υπενθύμισε την παρουσία του Γκίντερ Φερχόιγκεν ως παρατηρητή, πριν από 12 χρόνια. "Ο εκπρόσωπος της ΕΕ", είπε, "μπορεί επίσης να είναι παρών κατά τη διάρκεια των προσεχών συνεδριάσεων στη Γενεύη". Πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει οποιανδήποτε αντίρρηση επ' αυτού, αναφέροντας ωστόσο ότι "πρέπει να το συμφωνήσουμε, επειδή μέχρι σήμερα η συμφωνία καλύπτει μόνο τις δύο κοινότητες" στο πρώτο μέρος των συνομιλιών που αρχίζουν στις 9 Ιανουαρίου, ενώ στο δεύτερο μέρος, στις 12 Ιανουαρίου, η συμφωνία καλύπτει τη συμμετοχή και των τριών εγγυητριών δυνάμεων. "Και αυτό", τόνισε, "είναι σαφές, ξεκινάμε ως δύο και θα αναπτυχθούμε σε πέντε".
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι οποιοσδήποτε άλλος πρόκειται να συμμετάσχει, θα υπόκειται στη συμφωνία των δύο πλευρών. "Δεν βλέπω", ανέφερε, "κανένα πρόβλημα με την εκπροσώπηση της ΕΕ ως παρατηρητή στη διαδικασία αυτή".
Σε αναφορά του ονόματος της Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν είναι δική του δουλειά να το αποφασίσει, αλλά της ΕΕ. "Πιθανότατα", είπε, "θα μπορούσε να είναι η Μογκερίνι", αρνούμενος ωστόσο να πει οτιδήποτε περαιτέρω σε αυτό το στάδιο.

Ανταπόκριση: Θάνος Αθανασίου, ΡΙΚ/Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:39

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.