Κυβερνητικοί Νομικοί: «Προσδοκία των πολιτών η εφαρμογή του Brexit »

Με την επιχειρηματολογία των  νομικών εκπροσώπων της βρετανικής κυβέρνησης άρχισε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου η εκδίκαση της έφεσης που έχει υποβάλει η  κυβέρνηση εναντίον απόφασης που  ορίζει ότι η ενεργοποίηση του  Άρθρου 50 για το Brexit δεν μπορεί να γίνει χωρίς κοινοβουλευτική συγκατάθεση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέρεμι  Ράιτ και ο βασικός δικηγόρος της κυβέρνησης Τζειμς Ίντι υποστήριξαν ότι η λεγόμενη «βασιλική προνομία» που επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση του νομοθετικού σώματος δεν είναι κάποιο παρωχημένο «απομεινάρι της ιστορίας», αλλά «θεμελιώδης πυλώνας του βρετανικού συντάγματος» και «αναγκαία για την αποτελεσματική διακυβέρνηση».
Η πλευρά της κυβέρνησης υποστηρίζει  ότι η Πρωθυπουργός έχει την εξουσία επίκλησης του Άρθρου 50 χωρίς την πρότερη έγκριση της Βουλής, καθώς είναι μεταξύ των προνομιακών αρμοδιοτήτων της η τροποποίηση διεθνών συνθηκών. Οι νομικοί της κυβέρνησης σημείωσαν μάλιστα ότι ενώ το κοινοβούλιο ασκεί την εθνική κυριαρχία οι βουλευτές έχουν επιλέξει να μην αμφισβητήσουν τη βασιλική προνομία της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι  η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έλαβε τη συντριπτική έγκριση  των βουλευτών και ως εκ τούτου απομένει η εφαρμογή της δεδηλωμένης  βούλησης του λαού. Όπως σημείωσε ο  κ. Ράιτ, το δημοψήφισμα διενεργήθηκε «υπό τη γενική προσδοκία ότι η  κυβέρνηση θα εφάρμοζε το αποτέλεσμά του».
Αρκετοί από τους 11 δικαστές, ωστόσο, έθεσαν μια σειρά ερωτημάτων κατά την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας που ερμηνεύονται ως ενδοιασμός για το κατά πόσο στη  συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση  μπορεί να παρακάμψει το κοινοβούλιο.
Η πλευρά των αντίδικων, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ομάδα πολιτών με επικεφαλής την επενδύτρια Τζίνα Μίλερ, θα υποστηρίξει τις επόμενες μέρες ότι από τη στιγμή που το Brexit θα ακυρώσει κατοχυρωμένα από το εθνικό δίκαιο δικαιώματα των πολιτών, όπως απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, μόνο το κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα να λάβει την απόφαση ενεργοποίησης της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ.
Η συνταγματική σημασία της υπόθεσης είναι τόσο μεγάλη που σε μια σπάνια συγκυρία το σύνολο των 11 δικαστών του  Ανωτάτου κάθονται στη έδρα. Η συνεδρίαση μεταδίδεται σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση.
Στην αρχή της συνεδρίασης ο  Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου  Λόρδος Νόιμπεργκερ τόνισε ότι ενώ  το δικαστήριο «έχει επίγνωση των  δυνατών συναισθημάτων που συνδέονται με τα πολλά ευρύτερα πολιτικά ερωτήματα  που περιστοιχίζουν την αποχώρηση  του Ηνωμένου Βασιλείου από την  ΕΕ», παρόλα αυτά το αντικείμενο της  έφεσης δεν έχει να κάνει με αυτά τα πολιτικά ερωτήματα αλλά μόνο με νομικής φύσης ζητήματα.
Η εξέταση της έφεσης θα διαρκέσει  τέσσερις ημέρες και η απόφαση  αναμένεται τον Ιανουάριο.

Σε περίπτωση ήττας, η κυβέρνηση  της Τερέζα Μέι σκοπεύει να υποβάλει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα εγκρίνει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50. Το νομοσχέδιο θα έχει συνταχθεί στην πλέον απλουστευμένη  μορφή, με στόχο η διαδικασία ψήφισης  να είναι σύντομη και να μπορέσει η κυβέρνηση να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα έναρξης της επίσημης διαδικασίας  για το Brexit πριν από τα τέλη Μαρτίου.
Ωστόσο, ο ηγέτης των Εργατικών  της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν έχει δηλώσει  πως θα υποβάλει τροπολογίες στο  νομοσχέδιο για τη διασφάλιση μεταξύ άλλων των δικαιωμάτων των  εργαζομένων και την προστασία  του περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις στη  διαδικασία που θα συνεπάγονταν αθέτηση  του χρονοδιαγράμματος επί του  οποίου έχει δεσμευθεί η Τερέζα Μέι.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, ΡΙΚ Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:40

Τελευταιες Ειδησεις

27 Απριλίου
Ξανά σε λειτουργία η "Αμάλθεια" - αναχώρησε χθες βράδυ το "Jennifer"
05:50
Επιβεβαίωση Λευκού Οίκου για αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου
05:47
Οι Χούθι ανακοίνωσαν πυραυλική επίθεση εναντίον βρετανικού πετρελαιοφόρου
05:46
Με ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο ο Πετρούνιας
05:44
Πρόοδο στα ζητήματα Θετικής Ατζέντας δηλώνουν ότι έκαναν οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας
05:35
Πρόταση Αιγύπτου προς Ισραήλ για μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας
05:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 27/04/24
05:29
Παρέμβαση Αμερικής ζητά δικομματική ομάδα για να μην αποπλεύσει από την Τουρκία νηοπομπή ΜΚΟ προς τη Γάζα
05:27
26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.