Μοσκοβισί: Δυνατότητα τεράστιας ανάπτυξης έχει η Κύπρος, αλλά χρειάζεται μεταρρυθμίσεις

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα τεράστιας ανάπτυξης αλλά χρειάζεται ακόμη να εφαρμόσει μερικές βασικές μεταρρυθμίσεις σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει αυτή τη δυναμική, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη με κινδύνους συνδεδεμένους τόσο με το εξωτερικό περιβάλλον όσο και με εσωτερικές ανισορροπίες.

Για τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, η Κύπρος πρέπει να ολοκληρώσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν και να εφαρμόσει πλήρως στο Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επεσήμανε ο κ. Μοσκοβίσι, μιλώντας σε Κύπριους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ανέφερε ότι η Κύπρος έχει εξέλθει του προγράμματος προσαρμογής και της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, αλλά οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί και δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ακόμη ότι παραμένουν ακόμη πολλά να γίνουν, όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, η προσέλκυση ξένων επενδυτών, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και η ενίσχυση της καινοτομίας.

“Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την Κύπρο ώστε να αξιοποιήσει πλήρως τα οφέλη από τις δύσκολες προσαρμογές που έχει κάνει τα τελευταία λίγα χρόνια αλλά και να διασφαλίσει ισχυρές οικονομικές βάσεις για το μέλλον, τόνισε.

Ανέφερε ότι η Κύπρος έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής καθώς έχει σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό της τομέα, εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και άρχισε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτή η αναγκαία προσαρμογή είχε υψηλό κοινωνικό κόστος.

Σήμερα, η οικονομία της Κύπρου έχει ανακάμψει, λόγω της ισχυρής τουριστικής δραστηριότητας και της ιδιωτικής κατανάλωσης, υποστηριζόμενη από τη μείωση των τιμών, πρόσθεσε.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η Κύπρος μπορεί να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή η συνετής δημοσιονομική πολιτική να διατηρηθεί κατά τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος από το σημερινό υψηλό επίπεδο, στο οποίο βρίσκεται.

Ιδιωτικό χρέος και ΜΕΔ

Ανέφερε επίσης ότι το ψηλό ιδιωτικό χρέος και τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) παραμένουν τα βασικά ζητήματα για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι το ψηλό ιδιωτικό χρέος επιβαρύνει την κατανάλωση και την ικανότητα των επιχειρήσεων να επενδύσουν και να αναπτυχθούν.

“Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι κυπριακές τράπεζες επιβαρύνονται με το υψηλό επίπεδο των ΜΕΔ”, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι αυτός ο λόγος περιορίζει την ικανότητα δανειοδότησης των τραπεζών, επιβαρύνει την κερδοφορία τους και τελικά την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Είπε ακόμη ότι είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστεί και να διασφαλιστεί η πλήρης αποτελεσματικότητα των νομοθετικών πλαισίων αφερεγγυότητας και κατασχέσεων, τα οποία θα πρέπει να βελτιωθούν όπου είναι απαραίτητο.

Ανεργία

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η ανεργία μειώνεται και θα μπορούσε να υποχωρήσει περίπου στο 12% μέχρι το τέλος αυτού του έτους, προσθέτοντας ότι αυτά είναι καλά νέα, αν και η ανεργία παραμένει πολύ ψηλή στους νέους και η μακροχρόνια ανεργία απαιτεί ισχυρές και στοχευμένες πολιτικές απασχόλησης.

Συμφωνία με Ελλάδα μέχρι τέλος 2016

Κληθείς να σχολιάσει την πρόοδο της Ελλάδας, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι έχει γίνει πρόοδος και σημείωσε ότι δεν υπάρχει σήμερα φόβος για ένα Grexit.

Είμαστε στην αρχή μιας επιτυχημένης ιστορίας, Η ευχή μου και ευχή της Επιτροπής είναι βρούμε σε μια συνολική συμφωνία με τη συμμετοχή του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος μέχρι το τέλος του έτους. Είμαστε προς αυτή την κατεύθυνση αλλά υπάρχει πολύ δρόμος να διανύσουμε”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:02

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.