Ενώπιον της Μπούντεσταγκ ο Μάριο Ντράγκι την Τετάρτη

Μια δύσκολη μέρα προμηνύεται η ερχόμενη Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, για τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα επιχειρήσει να εξηγήσει ενώπιον της Μπούντεσταγκ, την αναγκαιότητα της προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ, είναι η χώρα που εδώ και καιρό επικρίνει ανοικτά το πρόγραμμα που υλοποιεί η ΕΚΤ. Η πολιτική των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων, που ακολουθεί η ΕΚΤ έχει επηρεάσει τους γερμανούς καταθέτες αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες, με τις τελευταίες να επηρεάζονται από την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Άνοιξη, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόφλγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε τις πολιτικές του Ντράγκι ως υπεύθυνες για την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία.Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΚΤ, η συνάντηση θα αρχίσει στις 16:30 ώρα Κύπρου και θα αφορά συζήτηση με τίτλο «οι τρέχουσες εξελίξεις στην ευρωζώνη». Παράλληλα δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το ότι η συζήτηση θα είναι κλειστή για τα ΜΜΕ, «κατόπιν αιτήματος από το γερμανικό Κοινοβούλιο», όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του κ. Ντράγκι. Πάντως η ΕΚΤ σημειώνει ότι το κείμενο της ομιλίας του κορυφαίου Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη θα κοινοποιηθεί στην ιστοσελίδα της.Αντ` αυτού κ. Ντράγκι θα προχωρήσει σε μια σύντομη δήλωση στον Τύπο μετά το πέρας της συζήτησης.Η συνάντηση πραγματοποιείται υπό το φως των πληροφοριών ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει περαιτέρω επέκταση του προγράμματος στο τέλος του χρόνου και μάλιστα να διαφοροποιήσει τις οροφές για την αγορά κρατικών ομολόγων αναλόγως του μεγέθους της οικονομίας κάθε κράτους-μέλους της ευρωζώνης (capital key).«Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μάριο Ντράγκι είναι να προετοιμάσει την γερμανική κοινή γνώμη και την Μπούντεσταγκ για την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Μαρσέλ Φτάτζκερ του οικονομικού ινστιτούτου DIW.Ο Τόρστερν Φράι, βουλευτής του κόμματος της κ. Μέρκελ που θα παρευρίσκεται στη συνάντηση, δήλωσε από την πλευρά του πως ο ίδιος θεωρεί πως «η συζήτηση για τις πολιτικές της ΕΚΤ θα ενταθεί ακόμη περισσότερο αν δούμε μια επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ή αν διευρυνθούν τα όρια του τι μπορεί να αγοράζει η ΕΚΤ».Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές του Γιούργκεν Σταρκ, πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ. «Όσο περισσότερο η ΕΚΤ διατηρεί την πορεία αυτή τόσο πιο έντονη θα είναι η αντίδραση της Γερμανίας», σημείωσε.Άλλος ένα συντηρητικός βουλευτής, ο Μίκαελ Στούεμπγκεν δήλωσε πως ήρθε η ώρα η ΕΚΤ να αλλάξει πολιτική. Σημείωσε μάλιστα ότι ένας επικεφαλής ενός ταμιευτηρίου στη Γερμανία τον ενημέρωσε ότι η αγορά ομολόγων έχει στεγνώσει λόγω των πολιτικών της ΕΚΤ.Το πρακτορείο σημειώνει ακόμη πως ο κ. Σόιμπλε ζήτησε από τους βουλευτές να πιέσουν τον κ. Ντράγκι. Ο Γερμανός Υπουργός, μιλώντας ενώπιον Γερμανών βιομηχάνων την περασμένη βδομάδα δήλωσε ειρωνικά: «Νομίζω ονομάζεται QE. Δεν ξέρω τι σημαίνει».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:07

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.