Εκτός διεκδίκησης πρωθυπουργίας ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές των Συντηρητικών για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον.

Η δραματική ανακοίνωση ήρθε λίγο πριν την εκπνοή της διορίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων και ακολούθησε την απρόσμενη απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, που αναμενόταν μετά από μια επιτυχημένη συνεργασία υπέρ του Brexit να αναλάβει το συντονισμό της εσωκομματικής προεκλογικής εκστρατείας του κ. Τζόνσον, να ανακοινώσει ότι κατέρχεται ο ίδιος διεκδικώντας την πρωθυπουργία.
Ο Μπόρις Τζόνσον υπαινίχθηκε εμφανώς ότι θεωρεί «προδοσία» την κίνηση του κ. Γκόουβ, λέγοντας ότι οι συνθήκες στο κοινοβούλιο δεν ευνοούν την υποψηφιότητά του και ότι ο επόμενος ηγέτης των Συντηρητικών δεν μπορεί να είναι αυτός.
Σε δήλωσή του ο κ. Γκόουβ είχε πει ότι κατέληξε «διστακτικά» στο συμπέρασμα πως ο κ. Τζόνσον δεν μπορεί να προσφέρει την ηγεσία που χρειάζεται το κόμμα και η χώρα. Αμέσως μετά τη δήλωση αυτή, προβεβλημένα στελέχη του κόμματος άρχισαν να ανακοινώνουν ότι μεταπηδούν από το στρατόπεδο του Μπόρις Τζόνσον σε αυτό του Μάικλ Γκόουβ.
Ο κ. Τζόνσον φέρεται να είχε δυσαρεστήσει πολιτικούς οπαδούς του Brexit που ερμήνευσαν τοποθετήσεις του ως ένδειξη πως θεωρεί πιο σημαντική τη διατήρηση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά, ακόμα και αν αυτή συνοδεύεται από συνέχιση της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών.
Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι διάδοχοι του κ. Κάμερον πλέον είναι ο κ. Γκόουβ και η Τερέζα Μέι, που ενδέχεται να προσελκύσει ψήφους από τους οργισμένους με τον κ. Γκόουβ υποστηρικτές του Μπόρις Τζόνσον.
Η Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της ότι «το Brexit σημαίνει Brexit», ότι δεν πρέπει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές και ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για την έναρξη της διαδικασίας οριστικού διαζυγίου με την ΕΕ δεν πρέπει να γίνει πριν να έχει σχηματιστεί η διαπραγματευτική στρατηγική της νέας κυβέρνησης, δηλαδή όχι πριν από το τέλους του χρόνου.
Η κα Μέι τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ κατά την προ-δημοψηφισματική περίοδο, χωρίς όμως να είναι από τους πιο ενεργά αναμεμειγμένους πολιτικούς. Ανακοίνωσε ότι ως Πρωθυπουργός θα συστήσει ένα υπουργείο ειδικά για τη διαπραγμάτευση των όρων του Brexit υπό πολιτικό που στήριξε την έξοδο, λέγοντας ότι στο σύνολό της η απεμπλοκή της Βρετανίας από το «μηχανισμό» των Βρυξελλών θα πάρει πολλά χρόνια.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι διάδοχοι του Ντέιβιντ Κάμερον είναι η Υπουργός Ενέργειας Άντρια Λέντσομ, που στήριξε ενεργά το Brexit, ο νεαρός Υπουργός Εργασίας Στίβεν Κραμπ και ο πρώην Υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ.
Ανταπόκριση: Θανάσης Γκαβός

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:59

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
16:29
ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται η μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα
16:18
Άκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη
16:02
Ελεγκτική Υπηρεσία: Να ελεγχτεί η συμπεριφορά της Εφόρου
15:32
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
13:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής (Βίντεο)
11:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.