Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Υπατου Εκπροσώπου ΕΕ στη Ρωσία

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπόρελ στη Ρωσία. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος πραγματοποίησε μια ευρεία συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και το παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο με τον ομόλογό του, Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους των ρωσικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς στο έργο τους ως αποτέλεσμα της ρωσικής νομοθεσίας, μέλη της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και Ρώσους ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους των δεξαμενών σκέψης για τις εσωτερικές, εξωτερικές και οικονομικές πολιτικές της Ρωσίας.

Συνοψίζοντας την επίσκεψή του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι "τα διπλωματικά κανάλια πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, όχι μόνο για την κλιμάκωση των κρίσεων ή των συμβάντων, αλλά για την πραγματοποίηση άμεσων ανταλλαγών, την παροχή σταθερών και ειλικρινών μηνυμάτων, ακόμη περισσότερο όταν οι σχέσεις απέχουν πολύ το να είναι ικανοποιητικές. Θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου στην ΕΕ σχετικά με το αποτέλεσμα της επίσκεψής μου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 22 Φεβρουαρίου, όπου θα έχουμε μια ειδική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, ενόψει της στρατηγικής συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου".

Κατά τη διάρκεια των διμερών διαβουλεύσεων με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, αντιμετωπίστηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία, της ανάγκης σεβασμού της δημοκρατικής επιλογής του λαού της Λευκορωσίας και άλλων συγκρούσεων στη γειτονιά. Η Ύπατη Εκπρόσωπος τόνισε ότι, σύμφωνα με την τελική πράξη του Ελσίνκι, η σταθερότητα στην Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία, τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των εθνών, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Συζήτησαν επίσης τη συνεργασία στο πλαίσιο του κοινού συνολικού σχεδίου δράσης (JCPoA) - της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν και της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν επίσης την πιθανή συνεργασία σε βασικούς τομείς, όπως οι διασυνοριακές υποθέσεις, η έρευνα και η καινοτομία, καθώς και τρόποι από κοινού αντιμετώπισης παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η αλλαγή του κλίματος και η δημόσια υγεία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε με σαφήνεια τη βαθιά ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και τις σκόπιμες προσπάθειες να σιωπήσουν φωνές που ασκούν κριτική, οι ΜΚΟ και η κοινωνία των πολιτών.

Επανέλαβε την έντονη καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόσφατη καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία ακολούθησε την παράνομη κράτησή του και απόπειρα δολοφονίας με νευροχημικό παράγοντα σε ρωσικό έδαφος. Επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Ναβάλνι, μαζί με αυτούς που κρατούνται αυθαίρετα μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις. Δήλωσε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν τις συνέπειες της καταδίκης του Ναβάλνι και την περαιτέρω δράση της ΕΕ, έχοντας ήδη επιβάλει κυρώσεις για την απαγορευμένη χρήση χημικού όπλου, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του τρέχοντος μήνα. Κατά την επίσκεψη του Μπορέλ, διπλωμάτες της ΕΕ διατηρούσαν επαφή με τους δικηγόρους του Ναβάλνι.

Επιπλέον, ο Ύπατος Εκπρόσωπος καταδίκασε έντονα την απόφαση των ρωσικών αρχών να απελάσουν τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι διεξήγαγαν δραστηριότητες ασυμβίβαστες με το καθεστώς τους ως αλλοδαπών διπλωματών. Κάλεσε τις ρωσικές αρχές να επανεξετάσουν αυτήν την απόφαση, τονίζοντας την ενότητα και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη.

Πριν από την αναχώρησή του από τη Μόσχα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπόρελ απέτισε φόρο τιμής στον Μπόρις Νεμέσοφ, μια ηγετική φιγούρα της αντιπολίτευσης που δολοφονήθηκε πριν από έξι χρόνια στην καρδιά της Μόσχας, στο σημείο της δολοφονίας του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Φεβρουαρίου 2021 - 01:03

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.