Ιταλία: Διευρύνεται η στήριξη για σχηματισμό κυβέρνησης του Ντράγκι

Οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις του Ιταλού εντολοδόχου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι με το σύνολο των κομμάτων της χώρας δείχνουν ότι σταδιακά διευρύνεται η πολιτική στήριξη στην προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

 

Η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, μέσω του γραμματέα της, Νικόλα Τζινγκαρέτι, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά ζήτησε να μην συμπεριληφθεί, η Λέγκα, στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Παρόμοια στάση κράτησε και η αντιπροσωπεία της Ιταλικής Αριστεράς, ενώ το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι (το οποίο προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Κόντε) υποσχέθηκε «άνευ όρων» στήριξη στην νέα προσπάθεια.

Η επικεφαλής των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι «μπορεί, ενδεχομένως, να δώσει ένα χέρι βοήθειας», αξιολογώντας, κατά περίπτωση, τα διάφορα μέτρα που θα προταθούν.

Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, παρ΄όλο που η επίσημη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγι έχει οριστεί για αύριο, έστειλε μήνυμα συνεργασίας. Ο ίδιος ο Σαλβίνι δήλωσε ότι καλό θα ήταν να εξασφαλιστεί η στήριξη όλων ων κομμάτων, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Λέγκα ενδιαφέρεται για την υπουργοποίηση στελεχών της.

Αύριο το μεσημέρι, τέλος, θα εξακριβωθεί ποια στάση θα κρατήσει, τελικά, το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Αρχικά ο ιδρυτής του, Μπέπε Γκρίλο, απέκλεισε κάθε συνεργασία με τον Ιταλό τεχνοκράτη, εντολοδόχο πρωθυπουργό. Στην συνέχεια, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του κινήματος Λουίτζι Ντι Μάιο, υποστήριξε ότι «πρέπει να υπερισχύσει το αίσθημα ευθύνης». Έως τώρα, αυτή φαίνεται να είναι και η θέση της πλειοψηφίας των «πεντάστερων» βουλευτών και γερουσιαστών.

Μένει να διαπιστωθεί αν οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας (Δημοκρατικό Κόμμα και Πέντε Αστέρια από την μία και Λέγκα από την άλλη) θα δεχθούν τελικά, να πάρουν μέρος στην ίδια κυβέρνηση και να συνεργαστούν αποδοτικά, ή αν ο Ντράγκι θα βρεθεί αντιμέτωπος με βέτο και αρνήσεις, οι οποίες αναμένεται να δυσκολέψουν την όλη προσπάθειά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Φεβρουαρίου 2021 - 01:04

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.