Κοινή επιστολή ηγετών Ελλάδας, Αυστρίας, Τσεχίας και Δανίας στην Κομισιόν για τα εμβόλια

Κοινή επιστολή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, του καγκελάριου της Αυστρίας, του Πρωθυπουργού της Τσεχίας και της Πρωθυπουργού της Δανίας έχει αποσταλεί προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα των εμβολίων.


Στην κοινή τους επιστολή προς την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, οι τέσσερις αρχηγοί κρατών σημειώνουν ότι η ΕΕ πρέπει να «διατηρήσει την ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις για συμβόλαια με όλους τους νέους υποσχόμενους υποψήφιους, όπως για παράδειγμα τη Novavax η οποία μόλις ανακοίνωσε υψηλή αποτελεσματικότητα για το εμβόλιό της ή τη Valneva, με την οποία η Επιτροπή ολοκλήρωσε επίσης διερευνητικές συνομιλίες».
 
Παράλληλα, σημειώνουν ότι είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει έγκαιρα ο διάλογος με τους παραγωγούς των επερχόμενων εμβολίων με στόχο να προλάβει η Ευρώπη πιθανά προβλήματα πριν αυτά εμφανιστούν.

«Για παράδειγμα, το επερχόμενο εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορεί να ανατρέψει (με θετικό τρόπο) τα δεδομένα χάρη στην εύκολη αποθήκευση και μεταφορά του, αλλά και στην ανάγκη για μία μόνο δόση», αναφέρουν.

Ωστόσο, προσθέτουν, «ενημερωθήκαμε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα πρέπει να αποσταλεί στις ΗΠΑ για τη διαδικασία “fill and finish”, το στάδιο της προετοιμασίας των φιαλιδίων για την τελική διανομή».

«Αν αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση της ΕΕ στο εμβόλιο, τότε θα πρέπει να επεξεργαστούμε το ενδεχόμενο έγκαιρης αντιμετώπισης του θέματος από τώρα, με στόχο να βρούμε λύσεις με την εταιρία ώστε να διασφαλίσουμε τις προμήθειες της Ευρώπης. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν δυνατότητες εντός της ΕΕ. Λόγω της σημασίας που έχει αυτό το ζήτημα, κάνουμε έκκληση για έγκαιρο διάλογο στο πιο υψηλό επίπεδο», σημειώνουν οι ηγέτες Ελλάδας, Αυστρίας, Τσεχίας και Δανίας.
 
Στην επιστολή σημειώνεται επίσης η ικανοποίηση των τεσσάρων για το γεγονός ότι η Επιτροπή έχει πλέον αναγνωρίσει επί της αρχής ότι θα μπορούσε να υπάρξει τρόπος για να προχωρήσει η διανομή προ της τελικής έγκρισης. «Είναι σημαντικό να μη χαθεί χρόνος, έτσι ώστε η διάθεση των εμβολίων να μπορεί να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε νέα εμβόλια όπως η Johnson & Johnson», καταλήγουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Φεβρουαρίου 2021 - 01:04

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.