Η ΕΕ καταδικάζει με τον ισχυρότερο τρόπο το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον ισχυρότερο τρόπο το στρατιωτικό πραξικόπημα, που πραγματοποιήθηκε στη Μιανμάρ, δήλωσε σήμερα εξ ονόματος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει ότι "είναι μια απαράδεκτη προσπάθεια να ανατραπεί βίαια η βούληση του λαού της Μιανμάρ. Μέσα από την υψηλή προσέλευση, ο λαός της Μιανμάρ εξέφρασε την έντονη πίστη του στη δημοκρατική διαδικασία στις γενικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου 2020. Οι εκλογές σηματοδότησαν ένα σημαντικό ορόσημο στη δημοκρατική μετάβαση της χώρας. Κάθε ισχυρισμός περί παρατυπιών ψήφου πρέπει να διευθετηθεί εντός των κατάλληλων νομικών και διοικητικών οδών. Η ανατροπή της επιλογής του λαού της Μιανμάρ με τη βία είναι παράνομη, κατά των αρχών της δημοκρατίας και οδηγεί τη χώρα προς τα πίσω".

Σημειώνει επιπλέον ότι "η ΕΕ υπήρξε σταθερός υποστηρικτής της μη στρατιωτικής και δημοκρατικής μετάβασης της Μιανμάρ, της ειρηνευτικής διαδικασίας και της εθνικής συμφιλίωσης, καθώς και της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξής της".

"Καλούμε τον στρατό να απελευθερώσει αμέσως και χωρίς όρους τον Πρόεδρο, την Πρωθυπουργό και όλους εκείνους που έχουν συλληφθεί, να επιδείξει μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποκαταστήσει τις τηλεπικοινωνίες και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου", προειδοποιεί η ΕΕ.

"Τους καλούμε επίσης να τερματίσουν αμέσως την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αποκαταστήσουν την πολιτική κυβέρνηση, να ανοίξουν το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο και να προχωρήσουν στους επόμενους διορισμούς του Προέδρου, των Αντιπροέδρων και της νέας κυβέρνησης", σημειώνει.

"Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τον διάλογο με όλα τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη που επιθυμούν λύση στην κατάσταση με καλή πίστη και να επιστρέψουν στη συνταγματική τάξη", αναφέρει.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι η ασφάλεια των πολιτών τόσο της Μιανμάρ όσο και των κρατών μελών της θα διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή και θα εξετάσει όλες τις επιλογές που διαθέτει για να εξασφαλίσει την επικράτηση της δημοκρατίας", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:32

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.