Με αυστηρά μέτρα και απαγόρευση συναθροίσεων υποδέχεται η Ευρώπη το νέο έτος

Με αυστηρά μέτρα και απαγόρευση συναθροίσεων, ιδιωτικών και δημόσιων, υποδέχεται η Ευρώπη το νέο έτος.


Σε ανακοίνωση που μεταδίδεται από το ΓΤΠ, με βάση στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), στο 63% των ευρωπαϊκών χωρών (21/32 χώρες) εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση στη διοργάνωση μαζικών δημόσιων συγκεντρώσεων ενώ με πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων επιτρέπονται στα υπόλοιπα κράτη.

Επιπρόσθετα, και με βάση τη χαρτογράφηση των περιοριστικών μέτρων που δημοσιεύει το ECDC, το 78% των χωρών της Ευρώπης (25/32 χώρες) εφαρμόζει περιορισμούς στις κοινωνικές ιδιωτικές συγκεντρώσεις σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ενδο-οικογενειακή μετάδοση του ιού και κατά συνέπεια η διασπορά στην κοινότητα.

Πίνακας με τις χώρες της Ευρώπης όπου απαγορεύονται οι συναθροίσεις 

Χώρα Ιδιωτικές Κοινωνικές Συναθροίσεις Μαζικές Δημόσιες Συναθροίσεις
Αυστρία
Βέλγιο
Βουλγαρία  
Γαλλία  
Γερμανία
Δανία    
Ελλάδα
Εσθονία  
Ηνωμένο Βασίλειο
Ιρλανδία
Ισλανδία  
Ισπανία
Ιταλία  
Κροατία
Κύπρος
Λετονία
Λιθουανία
Λιχτενστάιν  
Λουξεμβούργο  
Μάλτα  
Νορβηγία  
Ολλανδία
Ουγγαρία
Πολωνία
Πορτογαλία
Ρουμανία    
Σλοβακία  
Σλοβενία
Σουηδία
Τσεχία
Φιλανδία    

 















 
Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) προς τα κράτη συστήνεται ο περιορισμός των κοινωνικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων και κατά την εορταστική περίοδο.
 
Τα πλείστα κράτη της Ευρώπης βρίσκονται υπό καθεστώς ολικού lockdown από τις αρχές Νοεμβρίου και, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις των Κυβερνήσεων, η επιδημιολογική τους εικόνα παραμένει σταθερά επιβαρυμένη, καθιστώντας επιτακτική την επέκταση της διάρκειας του καθολικού lockdown και δύσκολη την λήψη αποφάσεων για βαθμιαία άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
 
Στη συνεχιζόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση της Ευρώπης φαίνεται συντείνουν πολλαπλοί παράγοντες, όπως κοινωνικό-ψυχολογικοί, λόγω της κόπωσης των πολιτών λόγω των παρατεταμένων απαγορεύσεων, αλλά και ιολογικοί, όπως είναι το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, VOC 202012/01, το οποίο αρχικά ανιχνεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 και έχει συσχετιστεί με υψηλότερο ιικό φορτίο, ταχύτερη διασπορά και υψηλότερη μεταδοτικότητα.
 
Στην Έκθεση που εξέδωσε το ECDC στις 29 Δεκεμβρίου 2020, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, αναφέρεται πως το συγκεκριμένο στέλεχος, που είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό, έχει ανιχνευτεί πλέον σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και θεωρείται ότι πιθανόν να έχει συμβάλει εν μέρη στην αύξηση των κρουσμάτων και, κατ’ επέκταση, στην αύξηση των νοσηλευόμενων στην Ευρώπη.
 
Το ECDC χαρακτηρίζει το νέο στέλεχος ως «υψηλής ανησυχίας» (high concern) και συστήνει την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, παράλληλα με την επιδημιολογική και μοριακή επιτήρηση μέσω εργαστηριακών εξετάσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διατήρηση των περιοριστικών μέτρων (μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων) που εφαρμόζονται σε κάθε κράτος.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 16:54

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.