ΕΕ και Κίνα κατέληξαν σε καταρχήν επενδυτική συμφωνία

H EE και η Κίνα ανακοίνωσαν μετά από τηλεδιάσκεψη ηγετών ότι κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία επενδύσεων (CAI), σε συνέχεια της δέσμευσης που ανελήφθη στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας τον Απρίλιο του 2019, όταν οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιδιώξουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως το τέλος του 2020.

Στην τηλεδιάσκεψη την ΕΕ εκπροσώπησαν οι Πρόεδροι Σ.Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν. Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν μια στρατηγική συζήτηση για την Κίνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, το οποίο προετοιμάστηκε με διεξοδική διαβούλευση σε επίπεδο ηγετών της ΕΕ. Εκτός από αυτήν τη συνάντηση, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν, της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του Προέδρου της Κίνας σε συνέχεια της συνάντησής τους στο Παρίσι τον Μάρτιο του 2019.

Οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν τον ενεργό ρόλο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου και της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ ειδικότερα, για τις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Κίνας.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, η παρούσα συμφωνία έχει μεγάλη οικονομική σημασία και δεσμεύει επίσης τα μέρη σε μια επενδυτική σχέση βασισμένη σε αξίες που βασίζεται σε αρχές αειφόρου ανάπτυξης. Μόλις τεθεί σε ισχύ, η συμφωνία CAI θα συμβάλει στην εξισορρόπηση της εμπορικής και επενδυτικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί για ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο πρόσβασης στην αγορά για τους επενδυτές της ΕΕ, δίνοντας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βεβαιότητα και προβλεψιμότητα για τις δραστηριότητές τους.

Η συμφωνία θα βελτιώσει επίσης σημαντικά τους όρους ανταγωνισμού για τους επενδυτές της ΕΕ, καθορίζοντας σαφείς υποχρεώσεις στις κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις, απαγορεύοντας τις αναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας και άλλες στρεβλωτικές πρακτικές και ενισχύοντας τη διαφάνεια των επιδοτήσεων. Στο εξής, οι εταιρείες της ΕΕ θα επωφεληθούν από δικαιότερη μεταχείριση όταν ανταγωνίζονται στην κινεζική αγορά.

Η Συμφωνία περιλαμβάνει επίσης σημαντικές δεσμεύσεις για το περιβάλλον και το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού, και για τα εργασιακά πρότυπα. Από την πλευρά της ΕΕ, θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω εργασίες σύμφωνα με τους νομικούς κανόνες και τη διαδικασία υπογραφής, επικύρωσης και σύναψης της συμφωνίας.

Οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν διαπραγματεύσεις για την προστασία των επενδύσεων εντός δύο ετών από την υπογραφή της CAI.

Η διασφάλιση της επιτυχούς εφαρμογής αυτής της Συμφωνίας μόλις συναφθεί θα απαιτήσει υψηλό επίπεδο και συνεχή πολιτική δέσμευση με την Κίνα.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης έναν ισχυρό μηχανισμό επιβολής και παρακολούθησης.

Η Κομισιόν θα παρακολουθεί την εφαρμογή των δεσμεύσεων της συμφωνίας από την πλευρά της ΕΕ. Η ΕΕ θα αποτιμήσει τη συνολική ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Κίνας, συμπεριλαμβανομένης ενδεικτικά της CAI και της εφαρμογής της σε όλες τις διαστάσεις της, κατά τη διάρκεια της γαλλικής Προεδρίας το 2022.

Επιπλέον η ΕΕ επανέλαβε την προσδοκία της ότι η Κίνα θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για βιομηχανικές επιδοτήσεις στον ΠΟΕ. Οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν επίσης την ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης στην αγορά για τους εμπόρους της ΕΕ σε τομείς όπως τα γεωργικά τρόφιμα και το ψηφιακό, και να αντιμετωπιστεί η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε παραδοσιακούς τομείς όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο καθώς και στην υψηλή τεχνολογία.

Όσον αφορά το κλίμα, η ΕΕ χαιρέτισε την ανακοίνωση της Κίνας να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060 και επανέλαβε την προθυμία της να συνεργαστεί σε θέματα κλίματος και βιοποικιλότητας.

Σε σχέση με τον Covid-19, οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν την ανάγκη συνέχισης της υποστήριξης του μηχανισμού Covax και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την καλύτερη πρόβλεψη και διαχείριση πιθανών μελλοντικών πανδημιών. Οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν επίσης την Κίνα να συμμετάσχει πλήρως στις πολυμερείς προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε από την Ομάδα των 20 και το Club του Παρισιού.

Τέλος οι ηγέτες της ΕΕ επανέλαβαν επίσης τις σοβαρές ανησυχίες τους για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Πρόεδρος Μισέλ υπενθύμισε την πρόσκληση του Προέδρου Xi να συμμετάσχει σε συνάντηση ηγετών ΕΕ-Κίνας με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το 2021. Η ΕΕ θα συνεχίσει να ασκεί την πολιτική της προς την Κίνα σύμφωνα με την πολύπλευρη προσέγγιση που εγκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 1-2 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 16:55

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.